Politică

Deputaţii PSD au răbufnit. Ce spune liderul de la Cluj Horia Nasra despre proiectul UDMR privind reducerea pragului folosirii limbii maghiare.

Propunerea legislativă a UDMR care obligă statul român să folosească limba maghiară până în localităţi în care 3% dintre locuitori sunt maghiari a declanşat o revoltă în şedinţa de marţi a grupului deputaţilor PSD. Social democraţii din Ardeal sunt critici când vine vorba de acest proiect,

Deputaţii PSD au răbufnit. Ce spune liderul de la Cluj Horia Nasra despre proiectul UDMR privind reducerea pragului folosirii limbii maghiare. Deputaţii PSD au răbufnit. Ce spune liderul de la Cluj Horia Nasra despre proiectul UDMR privind reducerea pragului folosirii limbii maghiare.

Liderul de la Cluj, deputatul Horia Nasra nu agreează această iniţiativă şi consideră că “agitaţia naţionalistă” nu îşi are locul în vremurile în care trăim.  

“Având în vedere că anul viitor e anul Centenarului, trebuie în primul rând să respectăm tradiţiile şi să organizăm cât mai multe evenimente potrivite acestei aniversări. Pe de altă parte nu e bine să reaprindem focuri naţionaliste care deja s- au stins şi nu cred că e rolul politicienilor să se transforme în pompieri în 2018.


Cred că varianta actuală este una bună, sincer nu aş vota pentru scăderea acelui procent de la 20%. Cred că dialogul şi negocierea ar trebui să îşi spună cuvântuli şi nu agitaţia naţionalistă. Trebuie să fim ponderaţi, echilibraţi”, a declarat Horia Nasra pentru Monitorul de Cluj.

Nici alţi parlamentari din Ardeal nu susţin proiectul.


Întrebat de evz.ro dacă susţine proiectul UDMR, Sorin Bota, parlamentar de Maramureş declara zilele trecute că românii sunt suficient de toleranţi şi că nu vede rostul acestei iniţiative. “Nu cred că este parlamentar din Ardeal care să susţină aşa ceva. UDMR s-a angajat să ne ajute la guvernare pentru creşterea bznăstării, nu pentru altceva”, a spus acesta.

“E un subiect foarte sensibil, dar o spun fără niciun fel de reţinere, câtă vreme trăim în România trebuie să respectăm Constituţia şi limba oficială trebuie să fie Limba română”, a spus şi deputatul de Sălaj Liviu Ioan Balint.


Vă reamintim, parlamentarii UDMR au depus la Cameră în luna mai un proiect de modificare a Legii administraţiei locale. Dacă ar fi adoptat, atunci în toate localităţile în care maghiarii reprezintă minim 10% din locuitori, autorităţile vor fi obligate să folosească limba maghiară în relaţia cu aceştia. Proiectul prevede şi praguri alternative astfel că statul român va fi obligat de fapt să asigure Limba maghiară chiar şi în localităţile mai mici de 10.000 de locuitori în care maghiarii reprezintă 3% din populaţie.

Etichete: UDMR psd horia nasra
abonare newsletter