Politică

Cum explică Dîncu controversatul proiect care permite condamnaţilor să intre în Guvern

Controversatul proiect privind condamnaţii penal in Guvern a fost elaborat în timpul Guvernului Cioloş. Fostul vicepremier, Vasile Dîncu clarifică modificările aduse Codului Administrativ în perioada în care era ministru al Dezvoltării, printre care și prevederea prin care persoanele reabilitate după o condamnare pot fi în Guvern.

Cum explică Dîncu controversatul proiect care permite condamnatilor sa intre in Guvern Cum explică Dîncu controversatul proiect care permite condamnatilor sa intre in Guvern

Fostul ministru al Dezvoltării Regionale în guvernul condus de Dacian Ciolos, Vasile Dincu, precizează însă că proiectul de Cod Administrativ care conţine prevederea potrivit căreia persoanele condamnate care au fost reabilitate să poată face parte din Guvern nu a fost realizat de ministerul pe care îl conducea ci de o comisie interministerială şi pus în dezbatere publică, adăugând că nu este "nicio problemă" cu aceasta şi nu are legătură cu Liviu Dragnea sau cu altcineva.

Dincu adăugă că nici nu ştie de ce se discută această chestiune.


"Chestiunea aceea n-a trecut prin şedinţa de Guvern, proiectul Codului Administrativ. Proiectul n-a fost făcut de ministerul Dezvoltării Regionale şi Administraţiei Publice în acel moment, ci de o Comisie interministerială din care au făcut parte oameni din toate ministerele, de la preşedinţie, din toate zonele. Deci problema nu este asta. A fost pus în dezbatere publică. Nici nu ar fi trebuit să se discute despre chestiunea asta, pentru că este vorba despre persoanele reabilitate. Ori reabilitarea este o instituţie din Codul Penal şi e o chestiune constituţională. Deci cine a fost reabilitat după o condamnare în mod normal poate să ocupe orice funcţie. După părerea mea este o dezbatere falsă, o isterie colectivă fără niciun sens. A explicat asta ministrul Justiţiei. Că ar fi fost sau că nu ar fi fost acel alineat, e acelaşi lucru. Orice persoană care a fost reabilitată prin procesele constituţionale şi legale din Codul Penal are dreptul de a fi ales. Nici nu ştiu de ce discutăm acest lucru" a spus Dincu citat de EVZ.

Potrivit fostului vicepremier, a fost lansat în dezbatere publică, dar nu a ajuns în Guvern.


“N-a trecut nici prin Parlament. A fost pur şi simplu un proiect propus de o Comisie interministerială care a fost stabilită atunci. Cei de la minister ştiu şi componenta acelei Comisii, dar acea prevedere n-are nicio problemă şi n-are legătura nici cu Dragnea, nici cu nimeni. Dacă stabilim să scoatem din Codul Penal instituţia reabilitării, atunci sigur că este de discutat. Dar deocamdată aceasta există, deci n-are nicio incidenţă asupra unui caz particular acea referire pe care juriştii au făcut-o. N-am stabilit-o eu şi nici n-am ştiut de ea, ca să vă spun sincer," a adăugat el.

Guvernul Tudose pregătește un proiect de lege prin care persoanele care au suferit condamnări penale pot face parte din Guvern, dacă au fost reabilitate.

Ultimele Stiri
abonare newsletter