Politică

Ce au muncit senatorii clujeni când nu au legiferat tacit

În ultima sesiune parlamentară, aleşii nu s-au prea sinchisit să legifereze şi au lăsat să treacă tacit proiecte importante, pasând astfel sarcina dezbaterii la Camera Deputaţilor. Astfel, anul acesta activitatea senatorilor a constat în puţină muncă şi vacanţe.

Mai mult, au legiferat pentru ei şi s-au coalizat în faţa legii, uneori indiferent de culoarea politică. Nu în ultimul rând, aleşii au emis o serie de pretenţii, în ciuda inactivităţii lor. Senatorii clujeni au formulat declaraţii, întrebări şi interpelări, dar nu se pot lăuda la capitolul iniţiative legislative.

Opoziţia nu a “bifat” nicio lege

Proiectele senatorilor clujeni au vizat domenii generale precum sănătatea, educaţia sau au avut în vedere declararea ca oficiale a unor zile speciale.  


Senatorul PSD Alexandru Cordoş a avut 20 de iniţiative legislative în anul 2015, plasându-se printre cei mai activi parlamentari clujeni la capitolul proiecte de legi iniţiate şi promovate alături de alţi colegi ai săi. Unul din proiecte a devenit lege, cele mai multe fiind înregistrate la Senat pentru dezbatere sau trimise la Camera Deputaţilor.

Dintre iniţiativele lui Cordoş amintim, potrivit datelor de pe site-il Senatului, una privind instituirea indemnizaţiei pentru pensionarii sistemului public de pensii, membri ai uniunilor de creatori legal constituite şi recunoscute ca persoane juridice de utilitate public, o propunere legislativă pentru modificarea Legii privind organizarea şi funcţionarea Guvernului României şi a ministerelor sau o propunere legislativă pentru declararea zilei de 4 iunie Ziua Tratatului de la Trianon, aceasta din urmă fiind retrasă. Nu în ultimul rând, Cordoş nu a uitat să îşi dea pensie specială, semnând alături de colegii săi social democraţi acest proiect. Cele mai multe iniţiative ale senatorului Alexandru Cordoş au fost iniţiate alături de colegi din parlament.


Senatorul UDMR Laszlo Attila a avut în acest an 11 iniţiative legislative, la cele mai multe fiind co-iniţiator, acestea fiind depuse la comisiile de specialitate, la Camera Deputaţilor sau Senat pentru dezbatere. Cele mai multe din iniţiativele sale vizează domeniul sănătăţii, mai exact reforma în sănătate, senatorul fiind medic de profesie.

De asemenea, dintre iniţiativele sale care vizează alte domenii amintim o propunere legislativă pentru înfiinţarea Colegiului Bijutierilor din România, o propunere legislativă pentru modificarea Legii drepturilor pacientului sau una pentru instituirea Zilei Limbii Maghiare. Şi Laszlo Attila a semnat, alături de parlamentarii puterii, proiectul privind pensiile speciale.


Senatorul PNL Marius Nicoară a avut 10 iniţiative în acest an, alături de alţi colegi de-ai săi, acestea fiind înregistrate la Senat, trimise la Camera Deputaţilor sau la comisii. Niciuna dintre iniţiativele sale nu a devenit lege, el fiind de altfel parlamentar în opoziţie.

Dintre propunerile sale amintim una privind organizarea şi desfăşurarea votului prin corespondenţă al cetăţenilor români cu domiciliul sau reşedinţa în străinătate, o propunere legislativă privind înfiinţarea Muzeului Ororilor Comunismului în România, o propunere legislativă privind cinematografia, dar cele mai multe iniţiative legislative ale sale au vizat domeniul sănătăţii.


Liberalul Alin Tişe are 9 iniţiative în acest an. Nici propunerile sale nu au devenit legi, fiind asemenea lui Nicoară, în opoziţie. Iniţiativele sale sunt înregistrate la Senat sau Cameră, pentru dezbatere sau la comisii şi au vizat administraţia locală şi legislaţia în acest domeniu, dar şi alegerile parlamentare.

Astfel, dintre acestea amintim o propunere pentru modificarea şi completarea Legii privind statutul aleşilor locali, o iniţiativă legislativă privind organizarea şi exercitarea profesiei de avocat şi o propunere privind alegerea Camerei Deputaţilor şi a Senatului. 

Ultimele Stiri
abonare newsletter