Politică

Mai lucrează cineva la Senat?

După ce au „muncit tacit“ săptămâni la rând şi au făcut legi pentru ei, senatorii au decis să-şi ia o zi liberă.

I-am trimis în Parlament să ne reprezinte, iar ei numai asta nu fac. Obosiţi de la atâta legiferat tacit, senatorii au decis ca lunea viitoare să lucreze în circumscripţii. Cu alte cuvinte, vor avea o zi liberă.

Aleşii poporului din camera superioară a Parlamentului au luat această decizie având în vedere sărbătoarea Rusaliilor pentru catolici, şi totodată pentru că numărul de proiecte de pe ordinea de zi este redus.


O cutumă la Senat

Faptul că senatorii vor lucra în circumscripţii de Rusaliile catolice, adică vor fi liberi, nu este o noutate. Senatorul UDMR de Cluj, Laszlo Attila, subliniază că aceste zile libere de sărbători sunt o cutumă în Parlament.  

„Aceste zile libere la Senat de Paşte şi de Rusalii, reprezintă o cutumă. Practic, se decalează programul, dar colegii vor lucra în circumscripţii. Noi, cei care suntem liberi acum, vom lucra  de Rusaliile ortodocşilor. Munca în circuscripţii presupune audienţe în principal, muncă în teritoriu“, a explicat senatorul Laszlo Attila.


Senatorul PSD de Cluj Alexandru Cordoş ne asigură, la rândul său, că este vorba doar despre o schimbare de program.

„Este vorba doar despre o schimbare de program, adică ziua de marţi devine luni şi tot aşa, în sensul programului. Nu este vorba de o zi liberă, pentru că se va lucra în circumscripţii. S-a decis acest lucru la solicitările mai multor grupuri parlamentare şi parlamentari catolici“, a spus Cordoş.


În schimb, senatorul PNL de Cluj Alin Tişe spune că nici nu ştie că va fi liber de Rusaliile catolice.

„Nu am ştiut de această zi, nu ştiam că se va lucre în circumscripţii. De regulă, când se lucrează în circumscripţii, se ţin audienţe, se lucrează în teritoriu. Programul unui parlamentar nu este unul fix. Pe de altă parte, vorbind de zile libere, mie în general mi se pare o prostie să le tot inventăm“, a spus senatorul Alin Tişe.


Proiecte pasate la Camera Deputaţilor

În ultima perioadă, parlamentarii nu au mai legiferat şi au lăsat proiecte importante să treacă tacit, pasând astfel responsabilitatea la Camera Deputaţilor.

Ultimele proiecte care au trecut tacit îi vizează pe incompatibili. De asemenea, tacit a trecut şi iniţiativa privind încătuşarea corupţilor. Astfel, proiecte importante care ar necesita dezbatere trec fără ca alegătorul de rând să ajungă să audă măcar de ele.


Proiectele trec fără dezbatere în camera care nu este for decizional, au ţinut să explice unii aleşi.  Cu alte cuvinte, dacă proiectul nu este depus la camera for decizional, parlamentarii nu îşi mai pierd vremea şi le lasă să treacă tacit.  

abonare newsletter