Politică

Autostrada Transilvania, autostrada electorală a PSD

Din 2004, Autostrada Transilvania este folosită de PSD pe post de trambulină la fiecare confruntare electorală. Cu toate astea, cu excepția celor 50 km între Câmpia Turzii și Gilău, A3 este doar o linie pe hartă. De 10 ani, PSD cerșește voturi în schimbul aceleiași promisiuni.

În plină campanie electorală, ministrul „marilor proiecte” şi, mai nou, al Transporturilor, Dan Şova, a repus în vigoare un contract atribuit acum doi ani de Guvernul Boc pentru construirea unui tronson din Autostrada Transilvania. Şova nu a oferit niciun fel de explicaţie pentru decizia de a repune în vigoare contractul cu firma UMB Spedition şi nici pentru întârzierea de doi ani.

32,5 mil. lei / km!

Astfel că, la câteva zile de la începerea campaniei pentru europarlamentare, liderul PSD Cluj, Remus Lăpuşan, anunţa cu surle şi trâmbiţe reluarea lucrărilor la Autostrada Transilvania, mai exact a opt kilometri de la Gilău la Nădăşel. Termenul promis pentru darea în folosinţă a tronsonului este 7 aprilie 2016. DOI ANI pentru 8 KILOMETRI! Cu un cost de „numai” 260 de milioane de lei plus TVA. 7,4 mil. € / km.


Lăpuşan a adăugat că alte 55 de milioane de euro au fost alocate pentru lucrările care vor fi efectuate în acest an pe tronsonul Borş-Suplacu de Barcău din judeţul Bihor.

Lipsa finanţării este în principal motivul pentru care lucrările au stagnat pe Suplacu de Barcău-Borş, tronsonul cuprinzând şi cel mai lung viaduct (1,8 km). De-a lungul celor 64 de kilometri ai tronsonului Suplacu de Barcău-Borş lucrările de construcţie au fost "îngheţate" atât pe durata guvernării Boc, cât şi pe durata guvernării Ponta.


Uioreanu semnează, Lăpuşan se laudă

Săptămâna trecută, preşedintele Consiliului Judeţean Cluj, Horea Uioreanu (PNL), a semnat certificatul de urbanism pentru secţiunea Gilău-Nădăşel. Întrebat ce părere are despre faptul că foştii colegi de alianţă exploatează electoral subiectul Autostrăzii Transilvania, Uioreanu a evitat subiectul. „Ştiu că PSD exploatează electoral subiectul. Ce pot să le fac? Nu am ce face. Asta e”, s-a limitat să comenteze Uioreanu.

PSD cerşeşte de 10 ani voturi în schimbul aceleiaşi promisiuni

Inaugurarea lucrărilor la Autostrada Transilvania s-a făcut tot electoral, pe 17 iunie 2004, tocmai între cele două tururi de scrutin ale alegerilor locale. La acea dată mobilizarea organizaţiei PSD Cluj a fost exemplară, la Săvădisla fiind transportaţi, cu patru autobuze, membri de partid din mai multe oraşe ale judeţului.


Panglica a fost tăiată de premierul de atunci, Adrian Nastase, sosit cu elicopterul, care a subliniat în discursul său rolul important jucat de Ioan Rus, care tocmai se calificase în turul doi de scrutin pentru Primăria Cluj-Napoca, împotriva democratului Emil Boc.

Iniţial, ceremonia trebuia să aibă loc pe 4 iulie, de ziua SUA, iar devansarea ei din motive electorale l-a făcut pe ambasadorul american Michael Guest să nu participe la eveniment


Asfalt electoral pe autostradă şi în 2007 şi în 2009

În 2007, în România au avut loc primele alegeri pentru Parlamentul European. Guvernanţii s-a grăbit să inaugureze trei kilometri din Autostrada Transilvania, care însă nu au fost daţi în folosinţă decât doi ani mai târziu, în anul electoral 2009, când în România au avut loc alegerile prezidenţiale şi alegerile pentru Parlamentul European.

În decembrie 2009, primii 42 de kilometri ai Autostrăzii Transilvania au fost inauguraţi în prezenţa premierului Emil Boc şi a ministrului Transporturilor, Radu Berceanu, Boc parcurgând atunci traseul la volanul unei Dacii Logan.


Cu acea ocazie, fostul ministru de Interne, Ioan Rus, afirma că proiectul aparţine PSD şi dacă Guvernul Năstase ar fi fost lăsat să continue proiectul, Autostrada Transilvania ar fi fost finalizată în 2012.

În noiembrie 2010, alţi 10 kilometri din Autostrada Transilvania între Turda şi Câmpia Turzii au fost inauguraţi de Emil Boc şi ministrul Transportului Anca Boagiu. După inaugurare, cei doi s-au urcat la volanul unei maşini Dacia Duster pentru a testa tronsonul finalizat.

Cu autostrada au furat şi startul campaniei şi în 2014

De altfel, alocarea de fonduri pentru construcţia Autostrăzii Transilvania a fost unul din mesajele cu care social-democraţii au furat startul campaniei electorale şi în acest an.

"Susţinem Autostrada Transilvania, guvernul alocând 55 milioane de euro în 2014 pentru acest obiectiv", scria pe panourile amplasate pe marginea drumului încă de luna trecută.

Reprezentanţii PSD Cluj au negat acuzele referitoare la „furtul startului” campaniei electorale pentru europarlamentare, spunând că este doar o campanie de informare.

Autostrada Transilvania, la zece ani de la semnarea contractului

Anul acesta se împlinesc zece ani de la semnarea contractului pentru construires autostrăzii Transilvania, încredinţat direct de Guvernul Adrian Năstase companiei americane Bechtel.

Pe scurt, după zece ani de la semnarea contractului, din totalul celor 415 km proiectaţi, au fost deschişi circulaţiei doar 52 de km, iar sumele încasate de Bechtel de la statul român se ridică la aproape 1,5 miliarde euro.

În 2004, Bechtel a început lucrările simultan pe două segmente - Câmpia Turzii - Cluj Vest şi Suplacu de Barcău - Borş. În decembrie 2009, primii 42 de kilometri ai Autostrăzii Transilvania au fost inauguraţi. În noiembrie 2010, au fost inauguraţi ultimii 10 kilometri între Turda şi Câmpia Turzii.

La sfârşitul anului 2013, CNADNR a ales, în urma unei licitaţii, asocierea firmelor Spedition UMB şi Tehnostrade, ambele controlate de "regele asfaltului" Dorinel Umbrărescu, pentru proiectarea şi construirea segmentului de autostradă cuprins între Gilău şi Nădăşel, care are 8,7 kilometri.

Valoarea investiţiei este de circa 57 de milioane de euro, iar durata contractului este de 6 ani, din care 6 luni perioada de proiectare, un an şi jumătate execuţia şi 4 ani de perioada de garanţie.

De negăsit, contractul cu Bechtel a fost reziliat „în familie”

La începutul lunii aprilie 2014, întrebat dacă a găsit contractul încheiat cu compania americană Bechtel, Şova a declarat că documentul este căutat de Parchet "de vreo şase luni". La începutul lunii decembrie, premierul Victor Ponta a declarat că Guvernul a sesizat deja DNA în legătură cu contractul cu Bechtel pentru construirea Autostrăzii Transilvania pentru că "este bine" să se ştie "din cauza cui nu s-a făcut această autostradă".

Rezilierea contractului dintre statul român şi compania Bechtel a fost negociată de Dan Şova, în calitate de ministru delegat pentru proiecte de infrastructură, şi Casa de avocatură NNDKP, unde D. vine de la Diculescu-Şova, soţia tatălui ministrului Şova. Potrivit lui Şova, despăgubirile pe care statul le are de plătit companiei americane sunt de 37,2 milioane de euro.

Ultimele Stiri
abonare newsletter