Politică

Dreapta, în stand-by, pentru europarlamentare

Deşi 2014 este un an electoral foarte încărcat, partidele de dreapta au încă ezitări când vine vorba de colaborări.

Mihai Răzvan Ungureanu Mihai Răzvan Ungureanu

Forţa Civică este în discuţii avansate cu Partidul Ecologist Român, pentru că deocamdată Partidul Mişcarea Populară încă nu s-a înregistrat la Tribunal, iar PNŢCD cel mai probabil va merge singur la alegerile europarlamentare. În acelaşi timp, PDL a stabilit că nu merge pe alianţe politice.

Pe aceste considerente, preşedintele Partidului Forţa Civică, Mihai-Răzvan Ungureanu, susţine că formaţiunea pe care o reprezintă ia în calcul toate scenariile, inclusiv pe acela de a merge singură la alegerile europarlamentare, şi nu într-o alianţă.


Forţa Civică face calcule

Liderul Forţei Civice, Mihai Răzvan Ungureanu a explicat că partidul pregăteşte o listă cu 40 de persoane pentru alegerile europarlamentare, iar dacă va fi o alianţă politică vor fi două liste. „Şi atunci vom avea de unde alege, iar dacă vor fi trei liste, cu atât mai bine, selecţia va fi şi mai riguroasă“, a adăugat liderul Forţei Civice.

„Obiectivul pentru care milităm în continuare este unitatea de acţiune a forţelor politice din centru dreapta, dar ne facem acum temele şi ca partid şi luăm în calcul toate scenariile începând cu cel mai dificil scenariu, acela de a merge singuri în alegerile europarlamentare până la scenariul optimist, acela de a merge împreună cu alţii. Deschiderea noastră este în continuare, dar nu pot să nu remarc cât de mulţi vorbesc despre unitate şi câţi de puţini şi lucrează pentru aceasta. Mai devreme sau mai târziu mă va obliga să vorbesc în clar despre cine nu doreşte unitatea dreptei“, a subliniat Mihai-Răzvan Ungureanu.
Întrebat dacă el va fi cel care va deschide lista candidaţilor Forţei Civice la europarlamentare, Ungureanu a spus că acest anunţ îl va face în luna martie. 


Mişcarea Populară, pregătită să participe singură la alegeri

În acelaşi timp, reprezentanţii Mişcării Populare susţin că sunt deschişi colaborărilor în continuare, dar că sunt pregătiţi, pe de altă parte, să participe singuri la europarlamentare. „Până miercuri sperăm să avem această înregistrare a Partidului Mişcarea Populară la Tribunal. Sunt convins că vom putea participa la europarlamentare. Noi suntem deschişi în continuare colaborărilor şi ne pare rău că vedem că partenerii noştri au ezitări atunci când interesul comun ne cere să prezentăm alegătorilor un program reformist de dreapta. Mişcarea Populară este o structură politică puternică ce poate să se prezinte oricând singură la europarlamentare“, a declarat, la rândul său, vicepreşedintele PMP, Adrian Papahagi. 

abonare newsletter