Politică

Ioan Hosu: „Viitorul nu sună bine pentru USL“

Ruperea alianţei de guvernare este iminentă, atrag atenţia unii sociologi şi analişti.

USL este o „bombă cu ceas“, după ce marţi PSD s-a rupt de PNL în Parlament, boicotând în plen numirea lui Rareş Bogdan la şefia TVR. Înşişi deputaţii clujeni liberali, respectiv social democraţi au recunoscut că problemele în USL se acutizează, iar dialogul „scârţâie“ tot mai tare. Aleşii PNL le-au reproşat celor din PSD lipsa sprijinului în Legislativ.

În opinia sociologului clujean, Ioan Hosu, viitorul nu sună bine pentru Uniune, deşi până una alta, românii vor trece în noul an cu USL la guvernare. Cel mai probabil, ruperea acesteia se va produce anul viitor. Pe de altă parte, atrage atenţia Hosu, destrămarea coaliţiei de guvernare înseamnă o criză politică cu consecinţe grave pentru români.


Doar proiectul bugetului îi mai ţine împreună

Sociologul Ioan Hosu susţine că în prezent numai proiectul bugetului îi mai ţine împreună pe liberali şi social democraţi. PNL şi PSD formează încă alianţa USL doar formal, arată acesta. „Există tensiuni interne extrem de vizibile. Toate discuţiile ultimelor zile sunt semnale că lucrurile nu funcţionează la nivelul coaliţiei de guvernare. Deocamdată liberalii şi social democraţii vor rămâne împreună, chiar dacă vor funcţiona doar ca să se asigure că, de exemplu, bugetul va ajunge în zonele de interes. Nu cred că USL se va rupe, aşa într-o lună sau două, dar se va rupe. Pe de altă parte, ce campanii electorale vor fi pentru alegerile europarlamentare, unde vor merge separat, dacă acum, înainte de campanie, USL este atât de şifonată…? Formal, vom trece într-un an nou cu USL la guvernare“, a subliniat Hosu.  

Mai grav este însă faptul că nouă ne rămâne doar să observăm cum USL, în ciuda majorităţii pe care o are în Parlament, nu este în stare să gestioneze lucrurile, mai aratăsociologul clujean. „În ce ne priveşte pe noi, alegătorii, vedem acum incapacitatea celor care au câştigat alegerile şi au peste 70% în Parlament şi totuşi nu sunt în stare să gestioneze şi să controleze lucrurile. Cum ar trebui să arate puterea în România ca să funcţioneze…?!“, a mai comentat Ioan Hosu.

abonare newsletter