monitorulcj.ro Menu

Politică

Boc: reducerea TVA la pâine este bună, şi noi aveam în vedere aplicarea acestei măsuri

Fostul premier Emil Boc consideră că măsura reducerii TVA la pâine este bună, însă şi-a exprimat şi unele rezerve. El a mai precizat că şi Guvernul din care a făcut parte a avut în vedere aplicarea acestei măsuri, însă ea nu putea fi pusă în aplicare înainte de asigurarea stabilităţii macro-economice.

sursa foto: business24.ro

"Reducerea TVA la pâine la 9 la sută este o măsură bună, sper doar să nu ne aflăm în situaţia de a avea doar preţul alcoolului majorat, sperând să scadă preţul la pâine. Susţin măsura reducerii TVA la pâine, dar tare mi-e frică de faptul că ne vom afla doar cu preţul majorat la alcool şi poate va scădea preţul la pâine. E un mare semn de îndoială că FMI nu a acceptat această măsură, nu a agreat-o, dovadă fiind faptul că le-a impus majorare de taxe în altă parte. Dacă FMI credea în această măsură, nu impunea compensare de venituri, şi a spus Guvernului să îşi asume această măsură, iar scăderea de venituri trebuie compensată prin creşterea de taxe în altă parte. Iar Guvernul a crescut taxele la alcool şi accize în altă parte. E o dovadă a faptului că nu au fost credibili în faţa FMI şi a celor cu care au discutat", a spus Boc.

Potrivit lui Emil Boc, şi guvernul pe care l-a condus avea în vedere aplicarea acestei măsuri, "însă ea nu putea fi pusă în aplicare înainte de asigurarea stabilităţii macro-economice".

"Cât timp eram la deficite structurale nu ne puteam permite să mergem mai departe. După ce s-a realizat echilibrul macrobugetar, măsura poate fi avută în vedere, dar trebuie bine pregătită. Noi am avut o măsură, şi nu mai ştiu care este stadiul, aprobată de CE, taxarea inversă la cereale, care a diminuat evaziunea fiscală în domeniu. Aceasta ar fi una extrem de benefică, pentru a preveni evaziunea fiscală în materie de cereale, şi însemna că plăteşte TVA ultimul din lanţ. Cred că reducerea TVA la pâine ar trebui completată cu taxarea inversă la cereale, dar nu mai ştiu dacă aceasta este în vigoare sau nu. Noi am obţinut de la UE aplicarea pe doi ani a taxării inverse la cereale", a mai spus Emil Boc.

Guvernul a avizat, marţi, reducerea taxei pe valoarea adăugată la pâine la 9%, de la 1 septembrie, impactul negativ al măsurii urmând să fie compensat prin creşterea tot din septembrie a accizelor la alcool şi introducerea de accize la bunuri de lux.

Premierul Victor Ponta a declarat, luni, că experţii FMI sunt în continuare sceptici legat de impactul favorabil al acestei măsuri în ceea ce priveşte scăderea evaziunii fiscale, dar au acceptat scăderea TVA.

El a precizat că va solicita asociaţiilor producătorilor de pâine să demonstreze într-un termen "rezonabil" că reducerea TVA va contribui la diminuarea evaziunii fiscale.