Politică

Opoziţia de la Cluj: Este unul dintre cele mai dure rapoarte pe justiţie

<p><strong><img src="documente/stories/2013/01_ianuarie/30/05-raport-bun.jpg" border="0" style="margin: 2px 5px; float: left;" />După publicarea raportului privind Mecanismul de Cooperare şi Verificare (MCV), miercuri, la Bruxelles, politicienii clujeni din opoziţie au comentat mai mult sau mai puţin favorabil concluziile documentului. </strong></p>

Purtătorul de cuvânt al CE, Mark Gray, a prezentat, miercuri, concluziile raportului despre evoluţia Justiţiei din România, în cadrul Mecanismului de Cooperare şi Verificare. Concluziile acestui document urmează să aibă un impact extrem de puternic asupra procesului de aderare a ţării noastre la Spaţiul Schengen, subliniază politicienii şi analiştii politici.


În ciuda unor progrese, România ar trebui să lucreze mai intens pentru consolidarea statului de drept, se arată în raport. De asemenea, Comisia Europeană solicită ca toți acei parlamentari care au fost găsiți în stare de incompatibilitate să demisioneze, iar celor care sunt anchetaţi penal să le fie ridicată imunitatea. Pe de altă parte, potrivit purtătorului de cuvânt al CE, raportul e un semnal de încurajare pentru România să nu mai vedem haosul politic din 2012.

Boc: „Raportul CE pune frâne serioase în calea aderării României la Spaţiul Schengen“

Politicienii clujeni din opoziţie atrag atenţia asupra faptului că raportul CE este unul dur, iar referirile la consolidarea statutului de drept sunt îngrijorătoare. Fostul premier Emil Boc consideră că raportul CE pe Justiţie pune „frâne serioase în calea aderării României la Spaţiul Schengen", din cauza „incompetenţei, bâlbâielilor şi inconsecvenţei" Guvernului Ponta.


De asemenea, fostul premier a acuzat USL că de la preluarea guvernării face tot ce îi stă în putinţă pentru a crea baricade în faţa administrării justiţiei pentru parlamentari. „Parlamentul nu trebuie să devină o barieră în calea justiţiei. Din nefericire, din primul moment când USL a ajuns la guvernare, a făcut şi face tot ce îi stă în putinţă de a crea baricade în faţa administrării justiţiei pentru parlamentari. Acest lucru nu este privit cu ochi buni de UE, care aşteaptă ca parlamentarul să fie tratat ca orice cetăţean în faţa justiţiei şi să răspundă penal, ca atare, când este cazul. Or Guvernul USL, pe baza unei practici de 20 de ani pe care o are, face tot ce îi este în putinţă să creeze ziduri în faţa justiţiei pentru ca aceasta să nu ajungă la demnitarii USL şi sfidează deciziile ICCJ în materie de incompatibilităţi şi conflict de interese, considerând că Parlamentul este deasupra legii. Dacă se doreşte ca România să fie stat de drept, membră a UE şi care să intre şi în Schengen, aceste lucruri nu pot fi tolerate în continuare", a subliniat Boc.

Buda: „Raportul pe justiţie surprinde obiectiv regresele reformelor juridice“

Liderul PDL Cluj, fost preşedinte al Comisiei Juridice din Camera Deputaţilor, Daniel Buda, consideră că raportul pe justiţie în cadrul Comisiei Europeane, surprinde obiectiv regresele reformelor juridice, ceea ce reflectă incapacitatea Guvernului Ponta de a-şi îndeplini obligaţiile asumate în relaţia cu partenerii europeni. „Este, în mod evident, unul dintre cele mai negative rapoarte din cadrul Mecanismului de Cooperare şi Verificare, ceea ce poziţionează  România la nivelul anilor 2000-2004, în timpul guvernării Năstase“, a spus Buda.


Dintre „aspectele negative“ liderul PDL aminteşte „încălcarea flagrantă a Constituţiei cu ocazia tentativei de demiterea a Preşedintelui României, încercarea liderilor USL de a face zid în jurul parlamentarilor şi miniştrilor certaţi cu legea prin respingerea ridicării imunităţii acestora (vezi cazul Stan, miniştrii Borbely şi Dobre), încercarea de desfiinţare a unor instituţii importante precum Agenţia Naţională de Integritate, haosul provocat în cadrul Consiliului Superior al Magistraturi şi în instituţia Avocatului Poporului. În opinia lui Buda concluziile şi criticile prezentate în acest raport, pe lângă faptul că vor avea un impact direct asupra procesului de aderare la Spaţiul Schengen, afectează credibilitatea şi imaginea ţării pe plan european.

Mate Andras: „Raportul putea fi mai bun“

Deputatul UDMR de Cluj Mate Andras consideră că raportul pe justiţie putea fi şi mai bun. „Instituţiile stautului ar trebui să comunice mai bine Comisiei cum stau lucrurile. De exemplu, s-a vorbit de incompatibilitate, or Sergiu Andon, declarat incompatibil şi-a pierdut mandatul. În ce priveşte ceea ce s-a spus de presă, cred că se generalizează“, a declarat Mate Andras, pentru Monitorul de Cluj.


Tişe: „Este unul dintre cele mai dure rapoarte“

Senatorul PDL de Cluj Alin Tişe consideră, la rândul său, că raportul pe justiţie reflectă regresele din acest domeniu. „Este unul dintre cele mai dure rapoarte, nu face altceva decât să evidenţieze anumite abuzuri ale USL, mă refer aici la ceea ce s-a spus despre consolidarea statului de drept. Din nefericire, principalii afectaţi sunt, evident, românii. În ceea ce priveşte solicitarea ca parlamentarii incompatibili să demisioneze, iar celor care sunt anchetaţi penal să le fie ridicată imunitatea, noi de la început am susţinut să suntem de acord cu această imunitate extinsă. Este de altfel, prima lege a celor de la putere care, din nou, încalcă principiile statului de drept“, a declarat Tişe.

 



Citește și:

 

RAPORTUL COMISIEI EUROPENE: România ar trebui să facă mai mult pentru statul de drept

 


abonare newsletter