Politică

Parlamentul European impune limite inteligenței artificiale. Emil Boc: „Prima entitate care adoptă un regulament în materie de AI”.

Parlamentul European impune limite inteligenței artificiale, după ce a votat legea care garantează siguranța și respectarea drepturilor fundamentale.

Parlamentul European impune limite inteligenței artificiale. Sursă foto: Pexels.com Parlamentul European impune limite inteligenței artificiale. Sursă foto: Pexels.com

 

 


Parlamentul European a votat, miercuri, regulamentul privind inteligența artificială, cu 523 de voturi „pentru”, 46 de voturi „împotrivă” și 49 de abțineri. 

Acesta  urmărește să protejeze drepturile fundamentale, democrația, statul de drept și sustenabilitatea mediului în fața sistemelor de IA cu grad ridicat de risc. 


De asemenea, actul legislativ vizează și să încurajeze inovația și să asigure un rol de lider în domeniu pentru Europa. Regulamentul impune obligații în cazul inteligenței artificiale, în funcție de riscurile sale potențiale și de impactul preconizat, se arată în comunicatul legislativului european.

Emil Boc, care deține calitatea de raportor la Comitetul European al Regiunilor pe tema inteligenței artificiale a vorbit despre regulamentul AI, aprobat de Parlamentul European, la un post de radio local.


Uniunea Europeană este prima entitate politică închegată care adoptă un regulament în materie de inteligență artificială pentru ținerea ei sub control și utilizarea ei în concordanță cu interesele omului și ale umanității”, a spus primarul. 

CITEȘTE ȘI: Primarul Emil Boc, desemnat raportor al Comitetul European al Regiunilor pe tema Inteligenței Artificiale

De asemenea, Emil Boc a amintit că la nivel mondial există două mari viziuni în ceea ce privește inteligența artificială. 


„Există două mari viziuni în lume: viziunea americană, care spune să lăsăm totul de la sine și vom vedea ce vom reglementa când vom avea probleme. Viziunea europeană este nu: concomitent și reglementăm folosirea și utilizarea ei. De ce? 

Dacă o lași să scape de sub control, inteligența artificială poate pune sub semnul întrebării existența vieții pe pământ. Să nu mai vorbim de folosirea ei abuzivă, contrar drepturilor omului, dacă ea nu este îmbrăcată în haina etică, în haina umană, a controlului uman. Să nu uităm că inteligența artificială este un instrument ajutător, atâta vreme cât ea este utilizată în folosul omului”, a conchis Emil Boc. 


Citiți monitorulcj.ro și pe Google News

CITEȘTE ȘI:

Cum va „lovi” inteligenţa artificială în angajaţii din educaţie, administraţie și agricultură

Ultimele Stiri
abonare newsletter