Politică

Raport privind starea democrației în lume. România, clasificată ca o democrație electorală aflată în „proces de autocratizare”.

România este un stat cu o democrație electorală, aflat în „proces de autocratizare”, la fel ca Polonia, Ungaria și Grecia, potrivit raportului privind starea democrației în lume, publicat la începutul lunii martie.

Raport privind starea democratiei 2024. România, în „proces de autocratizare”/Foto: Depositphotos.com Raport privind starea democratiei 2024. România, în „proces de autocratizare”/Foto: Depositphotos.com

 

 


Raportul privind starea democrației pentru anul 2024, publicat de Institutul V-Dem de la Universitatea din Gothenburg (Suedia) prezintă date îngrijorătoare privind starea democrației din România, dar și din regiune. 

 


Astfel, potrivit raportului citat de asociația VedemJust, zona Europei de Est înregistrează o creștere a autocrațiilor. În acest sens, raportul privind starea democrației arată că în Europa de Sud-Est situația s-a înrăutățit pentru Grecia, Ungaria, Polonia și România. 

Ca o perspectivă generală, lumea se împarte în 91 de state democratice și 88 de state autocratice. Acesta din urmă conțin însă 71% din populația globală. Se deteriorează libertatea de exprimare (în 23 țări) și libertatea alegerilor (în 35 țări). De asemenea, 42 de state trec dinspre democrație spre autocrație, în timp ce doar 7 trec de la autocrație la democrație.


România, în proces de „autocratizare”

Autocratizarea înseamnă că țara experimentează un proces de deteriorare a instituțiilor și practicilor democratice. România este clasificată ca o democrație electorală, dar se află într-un proces de autocratizare, arată sursa citată. 

CITEȘTE ȘI: 
România „sondajelor” de opinie, la comanda partidelor politice. Cum este „formatat” electoratul după chipul și asemănarea politicienilor?

„Democrația înregistrează un declin în Europa de Est. Nivelul de democraţie de care se bucură omul obişnuit din Europa de Est a scăzut treptat până la nivelurile înregistrate ultima dată în 1990, înainte de prăbușire a Uniunii Sovietice. Belarus și Rusia sunt două exemple proeminente a consolidării post-sovietice a autocrației în regiune. În Ungaria și Serbia se poate urmări aceeași tendință, mai ales în ultimii ani, precum și în Croația și România. 


În Europa de Est, 66% din populație trăiește în autocrații electorale precum Ungaria, Rusia și Serbia. Democrațiile electorale găzduiesc 29% din populație în țări precum Bulgaria, Croația și România”, arată datele raportului cu privire la starea democrației în lume, publicat de Institutul V-Dem de la Universitatea din Gothenburg.

Autocratizarea implică o reducere a libertăților civile, o erodare a independenței justiției, restrângerea libertății presei și a drepturilor de asociere și adunare, precum și potențiale probleme în ceea ce privește corectitudinea și transparența proceselor electorale.


Citiți monitorulcj.ro și pe Google News
Foto: Depositphotos.com

CITEȘTE ȘI:

Primarul Emil Boc: „Democrația nu este eternă, nu se perpetuează de la sine, ci trebuie apărată”

Comasarea alegerilor din România în context european. Proiect asumat cu patru luni înainte de scrutinele electorale, care va bulversa alegătorii. „Nu va reduce costurile și va genera confuzie”.

Ultimele Stiri
abonare newsletter