Politică

Mai mult de jumătate dintre români au spus că vor vota la toate tipurile de alegeri cu acelaşi partid

Potrivit unui sondaj realizat recent, peste 50% dintre români spun că votează la toate tipurile de alegeri cu partidul pe care îl simpatizează.

Mai mult de jumătate dintre români vor vota la toate tipurile de alegeri cu acelaşi partid. Sursa foto: depositphotos.com Mai mult de jumătate dintre români vor vota la toate tipurile de alegeri cu acelaşi partid. Sursa foto: depositphotos.com

 

 


Conform sondajului de opinie realizat de INSCOP Research la comanda News.ro, peste 50% dintre români susțin că vor vota la toate tipurile de alegeri cu partidul pe care îl simpatizează, iar 45.5% nu votează cu acelaşi partid la toate scrutinele.

 


De asemenea, peste jumătate dintre români cred că alegerile vor fi corecte, în timp ce 71,2% sunt de părere că alegerile din 2024 vor fi afectate de dezinformare și știri false. 

50.5% dintre cei intervievaţi sunt de acord cu afirmaţia ” În general, dacă simpatizez cu un partid politic, votez cu acel partid la toate tipurile de alegeri (europarlamentare, locale, parlamentare, prezidenţiale)”. La polul opus, 45.5% îşi exprimă acordul cu afirmaţia ”În general, dacă simpatizez cu un partid politic, NU votez cu acel partid la toate tipurile de alegeri (europarlamentare, locale, parlamentare, prezidenţiale)”. 4% dintre participanţii la sondaj nu ştiu sau nu răspund la această întrebare.


Mai mult de jumătate dintre români votează cu același partid la toate alegerile. Sursă foto: INSCOP

50.6% dintre români cred că alegerile din acest an vor fi în general libere şi corecte, în timp ce 45.8% sunt de părerea contrarie, iar 3.6% nu ştiu sau nu răspund.

 


Peste 50% dintre români cred că alegerile din 2024 vor fi libere: Sursă foto: INSCOP 

Cred că alegerile din acest an vor fi în general libere şi corecte în special: votanţii PSD-PNL şi ai AUR, persoanele cu vârsta între 45 şi 60 de ani, persoanele cu un venit mai ridicat, angajaţii la stat. Sunt de părerea contrarie mai ales: votanţii ADU, locuitorii din Bucureşti şi persoanele cu un venit mai redus.

Influenţa ştirilor false asupra alegerilor

Întrebaţi în ce măsură consideră că alegerile din 2024 (europarlamentare, locale, parlamentare si prezidenţiale) vor fi afectate de dezinformare şi ştiri false, 34.2% spun că în foarte mare măsură, 37% în mare măsură, 19.4% în mică măsură, iar 7% deloc. 2.3% nu ştiu sau nu răspund.


Influența știrilor false asupra alegerilor. Sursă foto: INSCOP 

Cred că alegerile din 2024  vor fi afectate de dezinformare şi ştiri false în foarte mare măsură mai ales: votanţii AUR şi ai ADU, cei cu vârsta între 30 şi 45 de ani, persoanele cu studii superioare, gulerele albastre sau albe, angajaţii la privat.

Sunt de părere că alegerile din 2024  vor fi afectate de dezinformare şi ştiri false în mare măsură mai ales: votanţii AUR, tinerii sub 30 de ani şi persoanele cu vârsta peste 60 de ani, locuitorii din Bucureşti sau din urbanul mare şi din regiunea Nord Vest.  Votanţii PSD-PNL, persoanele cu educaţie primară, locuitorii din urbanul mic sau din rural, cei din regiunea Sud-Est sau Centru, cei cu un venit mai redus, angajaţii la stat cred într-o proporţie mai ridicată decât media că alegerile din 2024  vor fi afectate în mică măsură sau deloc de dezinformare şi ştiri false.

Sondajul de opinie a fost realizat de INSCOP Research la comanda Agenţiei de presă News.ro. Datele au fost culese în perioada 22 - 29 februarie, prin metoda CATI (interviuri telefonice), prin intermediul chestionarului. Volumul eşantionului simplu, stratificat, este de 1.100 de persoane, reprezentativ pe categoriile socio-demografice semnificative (sex, vârstă, ocupaţie) pentru populaţia neinstituţionalizată a României, cu vârsta de 18 ani şi peste. Eroarea maximă admisă a datelor este de ± 2,95 %, la un grad de încredere de 95%.

Citiți monitorulcj.ro și pe Google News

Foto: depositphotos.com

CITEȘTE ȘI:

Sondaj. PSD și PNL, pe primele locuri pentru europarlamentare. Peste 50% dintre români își exprimă intenția „sigură” de a participa la vot.

abonare newsletter