Politică

Analistul politic clujean George Jiglău, despre o alianță între PSD și PNL: „Este varianta cea mai confortabilă pentru ambele partide”

Liderii PSD şi PNL vor anunţa la ora 19,00 decizia în privinţa organizării alegerilor din acest an. Analiștii politici atrag atenția asupra oportunității unei alianțe între cele două partide din coaliția de guvernare.

Liderii PSD şi PNL vor anunţa la ora 19,00 decizia în privinţa organizării alegerilor Foto: monitorulcj.ro Liderii PSD şi PNL vor anunţa la ora 19,00 decizia în privinţa organizării alegerilor Foto: monitorulcj.ro

 

 


 

Analistul politic clujean George Jiglău atrage atenția asupra avantajelor pe care le au ambele partide, în cazul unei alianțe. 

„Nu e prima dată când cele două partide -PSD și PNL- merg împreună (n.red într-o alianță), nu e o noutate neapărat pentru felul în care au funcționat ultimii aproximativ 20 de ani. E o alianță necesară și pentru unii și pentru alții, în așa fel încât și PSD și PNL să clameze la finalul sezonului electoral că au câștigat alegerile. Dacă merg separat cel puțin unul dintre partide, dacă nu amândouă, riscă să piardă sau să nu câștige suficient de puternic. Dacă merg împreună, și unii și alții vor putea spune că au câștigat aceste alegeri. Oricum e destul de clar, cum am zis de atâtea ori, că va trebui să funcționeze împreună, în continuare”, a declarat George Jiglău, pentru monitorulcj.ro.


George Jiglău mai subliniază că varianta alianței cu siguranță, nemulțumește pe unii liberali și social democrați. „Exact cum spuneam și săptămâna trecută, au continuat discuțiile între cele două partide. Asta e o variantă nu neapărat confortabilă în interiorul partidului, pentru că probabil vor trebui să dea explicații (de ce merg în felul acesta, și nu separat, probabil sunt destui care ar vrea să se meargă separat la alegeri), dar e varianta cea mai confortabilă care să îi facă să iasă cât mai bine la toate tipurile de alegeri care urmează. După aceea, sigur, dacă se materializează această alianță, o să se intre în toate negocierile legate de candidați, va rămâne discuția referitoare la președinția României dar asta se va clarifica după europarlamentare. 

E varianta cea mai bună pentru ca și unii și alții să spună că au câștigat alegerile, că se preocupă de stabilitatea României, au destule elemente de discurs, în contexte complicate - cu războiul, cu creșterea extremei drepte din Europa, au totul la îndemână. Pe de altă parte, nu e o garanție că se vor înțelege azi, vedem ce urmează”, a mai spus George Jiglău.  
 

Citiți monitorulcj.ro și pe Google News


 

.
 

CITEȘTE ȘI:

Coaliţia de guvernare – întâlnire, astăzi, pe tema organizării alegerilor; şedinţe ale conducerilor PNL şi PSD

Sociologul clujean Ioan Hosu, despre anunțul unei posibile alianțe între PSD și PNL: „Este un calcul la rece, pentru maximizarea șanselor la alegeri”

abonare newsletter