Politică

Legea prin care PSD-PNL dezincriminează evaziunea fiscală sub un milion de euro dacă prejudiciul e plătit, pe masa Curții Constituționale

Curtea Constituțională va analiza sesizarea de neconstituționalitate privind legea inițiată de PSD și PNL prin care evaziunea fiscală sub un milion de euro e dezincriminată, dacă prejudiciul e plătit.

Lei românești/Foto: Depositphotos.com Lei românești/Foto: Depositphotos.com

 

 


Proiectul de lege care dezincriminează evaziunea fiscală cu prejudiciu sub un milion de euro, dacă prejudiciul e plătit în 30 de zile de la finalizarea controlului ANAF, inițiat de liderii PSD-PNL, Marcel Ciolaciu și Nicolae Ciucă a trecut în decurs de două zile prin Parlament la finalul anului trecut. 

 


Ciolacu și Ciucă au depus proiectul la Parlament luni, 18 decembrie, când a fost votat de Senat, iar marți, 19 decembrie, a fost votat de Camera Deputaților, după care a fost atacată la CCR.

Potrivit legii, dacă prejudiciul e plătit până la primul termen de judecată, indiferent de valoarea prejudiciului, limitele pedepsei prevăzute de lege pentru fapta săvârşită se reduc la jumătate.


În acest sens, USR și Forța Dreptei au depus o sesizare de neconstituționalitate pe marginea proiectului de lege la CCR. Judecătorii Curții Constituționale a României vor analiza sesizarea în data de 7 februarie.

Dezincriminarea evaziunii fiscale

Proiectul modifică Legea 241/2005 pentru prevenirea și combaterea evaziunii fiscale. Astfel, proiectul de lege îi scapă pe evazioniștii care produc prejudicii sub un milion de euro dacă plătesc prejudiciul plus 25% în timpul urmăririi penale de către procurori.


CITEȘTE ȘI: 
Coaliția PNL-PSD reia celebra OUG 13 și dezincriminează abuzul în serviciu pentru prejudiciile mai mici de 250.000 de lei

De altfel, coaliția de guvernare a inițiat anul trecut un alt proiect controversat ce a fost votat în Senat în primăvara lui 2023, privind introducerea unui prag de 250.000 lei pentru abuzul în serviciu. Proiectul de modificare a Codului Penal relua aproape identic pragul de 200.000 de lei din celebra OUG 13, promovată în 2017 de Liviu Dragnea și Sorin Grindeanu.

Ulterior, liderii coaliției de guvernare anunţau că vor susține propunerea Ministerului Justiției privind stabilirea unui prag valoric de 9.000 de lei pentru dezincriminarea abuzului în serviciu.


Citiți monitorulcj.ro și pe Google News 
Foto: Depositphotos.com

CITEȘTE ȘI:

Coaliția PNL-PSD reia celebra OUG 13 și dezincriminează abuzul în serviciu pentru prejudiciile mai mici de 250.000 de lei

Ciucă și Ciolacu anunță că susțin pragul de 9.000 de lei, propus de Ministerul Justiției, pentru dezincriminarea abuzului în serviciu

Ultimele Stiri
abonare newsletter