Politică

Cine sunt cei mai cunoscuți politicieni români? Iohannis, Firea și Șoșoacă - cea mai mare notorietate

Președintele Klaus Iohannis este politicianul cu cea mai mare notorietate în rândul românilor, urmat de Gabriela Firea și Diana Şoşoacă.

Klaus Iohannis și Gabriela Firea, cei mai notorii politicieni din România. Inquam Photos / George Călin Klaus Iohannis și Gabriela Firea, cei mai notorii politicieni din România. Inquam Photos / George Călin

 

 


Un sondaj de opinie realizat de INSCOP Research, în perioada octombrie-noiembrie 2023, relevă cine sunt cei mai cunoscuți oameni politici din România în prezent. De cea mai mare notorietate în rândul românilor se bucură președintele Klaus Iohannis (PNL), urmat de fostul primar al Capitalei Gabriela Firea (PSD) și de senatoarea Diana Şoşoacă (SOS România).

 


99,2% dintre respondenți au declarat că au auzit de Klaus Iohannis. Șeful statului este urmat de:

- Gabriela Firea - fost primar al Capitalei și ministrul PSD: 94%;
- Diana Șoșoacă - senatoare afiliată SOS România: 93,5%;
- Mircea Geoană - secretarul adjunct al NATO și fost președinte al PSD: 93,3%;
- Marcel Ciolacu - prim-ministru și președinte al PSD: 92,5%; 
- Nicolae Ciucă - președintele Senatului și președinte al PNL: 87,7%; 
- George Simion - președintele partidului AUR: 84,9%;
- Laura Codruța Kovesi - fosta șefă a DNA, primul procuror-șef european: 80,7%;
- Sorin Grindeanu - Ministrul Transporturilor - PSD: 72,9%;
- Cătălin Predoiu - Ministrul Justiției - PNL: 55,7%;
- Elena Lasconi -  Primarul municipiului Câmpulung Muscel, USR: 41.1%.


Care sunt cei mai cunoscuți politicieni români? FOTO: INSCOP

„Notorietatea liderilor politici este primul indicator relevant pentru evaluarea capacității unui lider politic de a candida în alegeri. Clasarea președintelui Klaus Iohannis pe primul loc, cu 99% dintre respondenți care declară că au auzit de președintele României nu este o surpriză. Nici plasarea pe locul al doilea a Gabrielei Firea, fostul primar general și o personalitate activă în spațiul public în ultimii douăzeci și cinci de ani nu surprinde. Pe de altă parte, faptul că 93.5% dintre respondenți declară că au auzit de Diana Șoșoacă arată capacitatea de viralizare a mesajelor ultra-radicale. O notorietatea ridicată nu înseamnă însă automat și un nivel de încredere mare. Pe de altă parte, o notorietate medie sau mică, dincolo de dezavantajul implicit, oferă și oportunitatea construirii favorabilității pe termen lung”, a apreciat Remus Ștefureac director INSCOP Research.

Sondajul de opinie a fost realizat de INSCOP Research la comanda News.ro. Datele au fost culese în perioada 23 octombrie – 2 noiembrie 2023. Eroarea maximă admisă a datelor este de ± 3%, la un grad de încredere de 95%.


Citiți monitorulcj.ro și pe Google News

CITEȘTE ȘI:

Sondaj INSCOP: Mircea Geoană, favorit la prezidențiale. Elena Lasconi, scor dublu față de Drulă

abonare newsletter