Politică

Sondaj INSCOP: Mircea Geoană, favorit la prezidențiale. Elena Lasconi, scor dublu față de Drulă

Peste 27% dintre români spun că l-ar vota pe Mircea Geoană în funcția de președinte al României. Secretarul adjunct al NATO este urmat de Marcel Ciolacu, George Simion și Elena Lasconi, potrivit uinui sondaj INSCOP.

Mircea Geoană, favorit la prezidențiale. FOTO: monitorulcj.ro Mircea Geoană, favorit la prezidențiale. FOTO: monitorulcj.ro

 

 


Potrivit ultimului sondaj realizat de INSCOP Research, în octombrie-noiembrie 2023, pe primele două locuri în preferințele românilor pentru alegerile prezidențiale se situează Mircea Geoană (independent) și Marcel Ciolacu (susținut de PSD și PNL).

 


Pe a treia poziție se situează președintele AUR, George Simion, urmat de două femei: Elena Lasconi - USR și Diana Șoșoacă - SOS România.

Pe cine ar vot românii în funcția de președinte al țării?

Raportat la cei care și-au exprimat preferința pentru un candidat din listă, indiferent dacă declară că vin sau nu vin sigur vot (84,7% din total eșantion):


  • 27,7% dintre alegători ar vota pentru Mircea Geoană (independent)
  • 21,8% pentru Marcel Ciolacu (susținut de PSD și PNL)
  • 18,9% pentru George Simion (AUR)
  • pentru Elena Lasconi (USR) ar opta 12,1% dintre alegători
  • pentru Diana Șoșoacă (SOS România) ar vota 10,5%
  • Dacian Cioloș (REPER) ar fi ales de 4,3% dinte votanți
  • Kelemen Hunor (UDMR) de 3,1%
  • 1,6% spun că ar vota alt candidat.

Sondajul, realizat înaintea scandalului din USR

Sondajul de opinie a fost realizat de INSCOP Research la comanda News.ro. Datele au fost culese în perioada 23 octombrie – 2 noiembrie 2023, așadar înainte ca Elena Lasconi, primarul USR din Câmpulung Muscel și „capul de listă” pentru alegerile europarlamentare, să ajungă în centrul unui scandal – și soldat cu retragerea candidaturii sale. Prezentă într-o emisiune politică, Elena Lasconi a recunoscut că a participat la Referendumul pentru familia tradițională din octombrie 2018 și a votat „Da” pentru modificarea Constituției în sensul definirii familiei drept căsătoria dintre un bărbat și o femeie. În consecință, președintele USR, Cătălin Drulă, i-a cerut Elenei Lasconi să se retragă din campania pentru europarlamentare, lucru pe care aceasta l-a și făcut, duiminică seară.

De remarcat este faptul că, anterior publicării prezentului sondaj, INSCOP a realizat o altă variantă, cu președintele USR, Cătălin Drulă, în locul Elenei Lasconi. Rezultatul obținut de Drulă în ipoteza unei candidaturi în funcția de președinte al țării era de doar 5,6%, față de 12,1% - scorul obținut de Lasconi.


„Sondajul de opinie a fost realizat de INSCOP Research cu foarte puțin timp înainte de o serie de evenimente politice, precum decizia PNL de nu candida pe liste comune cu PSD sau conflictul USR-Elena Lasconi, care au implicații asupra competiției pentru alegerile prezidențiale. Cu toate acestea, rezultatele la întrebarea privind intenția de vot pentru alegerile prezidențiale rămâne relevantă chiar și în formula în care a fost aplicată. Spre deosebire de sondajul precedent, în care am testat candidaturi separate ale PSD și PNL la alegerile prezidențiale, în sondajul de luna aceasta am efectuat două modificări: am testat un candidat comun PSD-PNL în persoana premierului Marcel Ciolacu, respectiv am testat-o pe Elena Lasconi drept candidat USR în locul lui Cătălin Drulă. Datele arată că într-un asemenea scenariu, pe primele două locuri se situează Mircea Geoană (independent) și Marcel Ciolacu (susținut de PSD și PNL). În lipsa unui candidat propriu, doar o treime dintre votanții PNL ar opta pentru candidatul comun provenit din PSD. De asemenea, Elena Lasconi ar obține un scor mult mai mare decât Cătălin Drulă, însă ar atrage doar o treime din voturile alegătorilor USR. Mircea Geoană se clasează pe primul loc colectând foarte multe voturi din categorii diverse: votanții PSD, votanții PNL, votanții USR, votanții nehotărâți și cei care nu se prezintă la alegerile parlamentare, dar ar participa la cele prezidențiale”, a explicat Remus Ștefureac, director INSCOP Research.

Aproape 80% dintre români spun că ar vota o femeie în funcția de președinte

Întrebați ce părere au despre posibilitatea ca o femeie să devină președintele României, 79% dintre români apreciază că este o idee bună si ar vota în acest sens, în timp ce 17.5% consideră că este o idee proastă și nu ar vota în acest sens. Ponderea non-răspunsurilor este 3.5% la această întrebare. 


65% dintre români cred că este o idee bună ca o personalitate independentă politic să devină președintele României și ar vota în acest sens, în timp ce 28.4% sunt de părere că este o idee proastă și nu ar vota în acest sens. 6.6% nu știu sau nu răspund la această întrebare.

Citiți monitorulcj.ro și pe Google News

CITEȘTE ȘI:

Cine ar câștiga dacă duminică ar fi alegeri? PSD conduce la distanță, SOS (Șoșoacă) „fură” din procentele AUR, iar PNL abia se menține pe locul II

abonare newsletter