Politică

Iniţiativă legislativă în sprijinul sportivilor clujeni

<p><img src="documente/stories/2012/03_martie/02/04 conferinta pdl calian ovidiu vasu _sc_03.jpg" border="0" style="float: left; margin: 2px 5px;" />Deputatul PDL Petru Călian propune ca sportivii din cluburile universitare să fie încadraţi în muncă.</p>

Parlamentarul clujean PDL Petru Călian va depune luni, la Camera Deputaţilor, un proiect de lege care să vină în sprijinul sportivilor din cluburile universitare.

Democrat liberalul solicită şi creşterea indemnizaţiilor de efort alocate sportivilor, majorare care nu necesită alocarea de sume suplimentare de la buget.

Călian: „Sportul este o meserie ca oricare alta”


Deputatul Petru Călian a declarat ieri că iniţiativa sa îşi propune să vină în sprijnul sportivilor, astfel încât aceştia să fie integraţi în câmpul muncii şi să poată beneficia de ajutor de şomaj, CAS sau pensie.
„La ora actuală, majoritatea sportivilor din cadrul secţiilor de amatori din cluburile universitare nu au contracte de muncă sau salariu. Îşi dau seama, la finalul carierei, că nu pot beneficia la pensie de această vechime. Cei care au, le-au încheiat cu diverşi sponsori. Trebuie sprijiniţi, pentru că până la urmă, sportul este o meserie ca oricare alta”, a explicat Călian.

Indemnizaţia de efort a sportivilor ar putea creşte


De asemenea, la începutul acestei săptămâni, deputatul democrat liberal a solicitat creşterea indemnizaţiilor de efort alocate sportivilor. Petru Călian a adresat atunci o interpelare ministrului Educaţiei, Cătălin Baba, prin care solicita creşterea indemnizaţiilor de efort alocate sportivilor la o valoare apropiată de salariul mediu brut pe economie. Aceasta pentru că indemnizaţia de efort reprezintă singura sursă financiară de asigurare a existenţei pentru sportivii de performanţă, a explicat Călian.

Potrivit parlamentarului clujean, majorarea indemnizaţiei de efort nu necesită alocarea de sume suplimentare de la buget, deoarece există posibilitatea ca această majorare să se facă în baza bugetului deja existent. În prezent, cluburile sportive care au suficiente resurse financiare, sunt limitate la plata valorii maxime de 560 de lei pe lună, sumă nesatisfăcătoare pentru întreţinerea unui sportiv de performanţă.

„Prin această măsură de creştere a indemnizaţiei de efort la valoarea de 2.000 lei pentru sportivii de lot naţional şi olimpic, respectiv 1.600 lei pentru sportivii de performanţă, se încurajează activitatea sportivă de performanţă. Creşterea venitului financiar vine în sprijinul celor care practică sportul de performanţă şi în motivarea lor de a nu-şi abandona „meseria” în detrimentul altor domenii mai bănoase”, a precizat atunci parlamentarul clujean.

Ieri, directorul Clubului Sportiv Universitatea Cluj, Ovidiu Vasu a explicat la rândul său că un sportiv cu normă întreagă nu poate practica şi altă meserie, pentru a-şi spori veniturile. Mai mult, a precizat Vasu, valoarea indemnizaţiei a rămas neschimbată din anul 2007.

 

Ultimele Stiri
abonare newsletter