Politică

Sondaj: Pe cine vor românii să voteze la alegerile parlamentare? Lider este PSD, iar PNL și AUR se bat „cot la cot” pentru a doua poziție

Un sondaj INSCOP realizat în luna septembrie relevă că PSD ar obține cel mai bun rezultat în Parlament, dacă duminică ar fi alegeri.

Pe cine vor românii să voteze la alegerile parlamentare? FOTO: monitorulcj.ro Pe cine vor românii să voteze la alegerile parlamentare? FOTO: monitorulcj.ro

 

 


Dacă duminica aceasta ar fi alegerile parlamentare, 31% din alegătorii determinați să meargă la vot spun că ar pune ștampila pe candidații PSD. 

 


PNL este a doua opțiune pentru români și ar obține 20,4 % din voturi. Pe locul al treilea și la o diferență mică de PNL se află partidul extremist AUR, CU 19,7% din voturi. USR ar obține 12% din totalul voturilor, în timp ce UDMR ar obține 4,6%. Pentru SOS ar vota 3,1% dintre alegători, iar 2,7% pentru Partidul Verde. 1,7% dintre cei intervievați ar opta pentru PMP, 1,5% pentru Pro România, 1% pentru Forța Dreptei, 0,7% pentru REPER, iar 1,6% dintre voturi ar merge către alt partid.

Câți români spun că vor merge la vot?

23,7% dintre români spun că sigur nu vor merge la vot, 6,8% sunt indeciși, iar 50.1% spun că sigur vor merge la vot. 


„Ponderea celor care aleg nota 10 este foarte mare în comparație cu prezența efectivă înregistrată la scrutinele anterioare. Rămâne de văzut, din cercetările următoare, dacă acest tip de răspuns este unul conjunctural, sau unul constant care ar putea sugera o eventuală creștere a prezenței la vot în anul electoral 2024”, arată reprezentanții INSCOP.

Sondajul de opinie a fost realizat de INSCOP Research, în perioada 15 – 22 septembrie 2023. Metoda de cercetare: interviu prin intermediul chestionarului. Datele au fost culese prin metoda CATI (interviuri telefonice), volumul eșantionului simplu, stratificat fiind de 1550 de persoane, reprezentativ pe categoriile socio-demografice semnificative (sex, vârstă, ocupație) pentru populația neinstituționalizată a României, cu vârsta de 18 ani și peste. Eroarea maximă admisă a datelor este de ± 2.49%, la un grad de încredere de 95%.


Amintim că un sondaj CURS dat publicității la începutul săptămânii sugera cifre asemănătoare pentru alegeri parlamentare. Cele mai mari diferențe se înregistrează în cazul partidului SOS, cotat cu 5%  din voturi în sondajul CURS și puțin peste 3% în cel realizat de INSCOP.

Astfel, potrivit celor de la CURS, dacă duminică ar avea loc alegeri parlamentare, 31% dintre cei chestionaţi ar vota PSD, 19% - PNL, 18% - AUR, 11% - USR, 5% - SOS România, 4% - UDMR, 4% - PP-USL, 4% - PMP, 2% - Pro România, 2% - alt partid. 


Citiți monitorulcj.ro și pe Google News

CITEȘTE ȘI:

Sondaj: PSD ar câștiga detașat, dacă ar fi alegeri duminică

abonare newsletter