Politică

Nicu Ștefănuță, după întâlnirea cu ministrul german al Economiei: „Câștigăm locuri de muncă din tranziția verde!”

Nicu Ștefănuță (grupul Verzilor/ALE) s-a aflat zilele trecute într-o vizită de lucru la Berlin.

Nicu Ștefănuță, întâlnire cu ministrul german al Economiei, Robert Habeck. FOTO: Nicu Ștefănuță Nicu Ștefănuță, întâlnire cu ministrul german al Economiei, Robert Habeck. FOTO: Nicu Ștefănuță

 

 


Europarlamentarul a avut întâlniri la Bundestag cu vice-cancelarul și ministrul Economiei Robert Habeck, secretara de stat Franziska Brandner, șeful comisiei pentru afaceri europene Anton Hofreiter și deputata de origine română Ana Maria Trăsnea. Importanța întâlnirilor este legată de relația economică dintre România și Germania și de oportunitatea pentru locuri de muncă în noua industrie verde care se conturează sub Pactul verde european.

 


Ministrul Habeck a apreciat că România este extrem de importantă pentru Germania, pentru industria ei auto, pentru noile oportunități pentru energie regenerabilă, construcția de baterii și altele. Noua industrie verde vine cu mii de locuri de muncă, nu e doar un proiect ecologist.

Europarlamentarul Ștefănuță a avut discuții și despre mișcarea verde din România, ministrul Habeck fiind din aceeași familie politică. Familia politică verde europeană este încrezătoare și sprijină dezvoltarea unui pol autentic verde în România.


Germania susține intrarea României în Schengen

Nicu Ștefănuță a primit, de asemenea, asigurări că Germania va continua să susțină aderarea României la Schengen, o poziție ferm afirmată la nivelul întregii familii Verzi europene.

„Mesajul meu e acesta: România are de câștigat economic din tranziția la economia verde europeană. Avem atâtea companii legate de industria germană în toată țara. Bugetul european cu fondurile sale sunt de asemenea «înverzite», legate de condiții de mediu și de atenție pentru om și natură. Putem câștiga miliarde de euro dacă gândim strategic și ne adaptăm acestui plan economic european de pe acum. Asta încerc să obțin cu această vizită și cu relațiile puternice pe care le am cu conducerea politică germană”, a declarat europarlamentarul Nicu Ștefănuță.


Ca element de context, Verzii sunt parteneri în coaliția guvernamentală germană, cu portofolii solide cum sunt economia și afacerile externe. Premierul Ciolacu a anunțat și el recent o vizită la Berlin, ceea ce confirmă importanța strategică a relației, atât din punct de vedere economic, cât și politic.

Germania, principalul investitor străin în România

Potrivit clasamentului investiţiilor străine directe (ISD) realizat de BNR, Germania a fost principalul investitor străin în economia românească în anul 2019, cu investiții de 13,1 miliarde euro (14,9% din totalul ISD). Conform datelor ONRC, investițiile directe ale Germaniei în economia românească se situau, la începutul lunii septembrie 2020, la nivelul de 5,011 miliarde euro, cu un număr de 23.402 societăți înregistrate (locul II, după Italia), respectiv 11,04% din totalul investiţiilor in România (locul II, după Austria).


Nicu Ștefănuță este primul eurodeputat român afiliat grupului politic al Verzilor din Parlamentul European (Greens / EFA) și este în prezent membru al comisiei de Bugete și al Subcomisiei de Sănătate Publică. Totodată, europarlamentarul sibian activează drept membru supleant în Comisia pentru Mediu, Sănătate Publică și Siguranță alimentară (ENVI), în Comisia pentru Transporturi și Turism (TRAN) și face parte din delegația Parlamentului pentru Relațiile UE cu Moldova precum și din Delegația Parlamentului pentru relația cu NATO. În aprilie 2023, Nicu Ștefănuță a inaugurat primul spațiu din Sibiu dedicat lui Emil Cioran care activează drept birou europarlamentar pentru tinerii din oraș.

Citiți monitorulcj.ro și pe Google News

CITEȘTE ȘI:

Europarlamentarul Nicu Ștefănuță: „PNL și PMP au votat împotriva refacerii naturii!”

Ultimele Stiri
abonare newsletter