Național

România împlinește 20 de ani de la aderarea la NATO

Pe 29 martie 2004, România a devenit membru al Organizației Tratatului Atlantincului de Nord (NATO), iar pe 2 aprilie 2004 a avut loc ceremonia de ridicare a drapelului României la sediul organizației.

România împlinește 20 de ani de la aderarea la NATO. Sursă foto: Facebook/ Dan Motreanu România împlinește 20 de ani de la aderarea la NATO. Sursă foto: Facebook/ Dan Motreanu

 

 


La 29 martie 2004, prim-ministrul român Adrian Năstase a înaintat oficial instrumentele de aderare a României către Guvernul SUA, care este depozitarul Tratatului Atlanticului de Nord. 

Acest pas important a marcat intrarea României în NATO în cadrul celui de-al doilea val de extindere de după Războiul Rece, alături de Bulgaria, Estonia, Letonia, Lituania, Slovacia și Slovenia, scrie ro.usembassy.gov.


Pe 29 martie 2004, președintele SUA, George W. Bush, i-a primit pe prim-miniștrii celor șapte națiuni, împreună cu secretarul general al NATO, Jaap de Hoop Scheffer, pe peluza de sud a Casei Albe. 

În prezent, NATO are 32 de țări membre. Aceste țări, numite Aliați NATO, sunt state suverane care se reunesc prin intermediul NATO pentru a discuta probleme politice și de securitate și pentru a lua decizii colective prin consens. Suedia a devenit pe 7 martie 2024, oficial, cel de-al 32-lea membru a alianței militare. 


Lista țărilor membre NATO, în ordine alfabetică. Sursă foto: nato.int

CITEȘTE ȘI: 

Jens Stoltenberg: „Aderarea Suediei la NATO arată că Vladimir Putin a eșuat”

În cuvântul de bun venit adresat noilor membri NATO, președintele Bush a reamintit că, „Atunci când a fost fondat NATO, oamenii din aceste șapte națiuni erau prizonierii unui imperiu. 


Ei au îndurat o tiranie amară, au luptat pentru independență, și-au câștigat libertatea prin curaj și perseverență. Iar astăzi ei sunt alături de noi ca parteneri deplini și egali în această mare alianță”. Această etapă importantă a fost urmată, la 2 aprilie, de ridicarea drapelului României la sediul NATO din Bruxelles.

Primii pași ai României spre NATO 

România a fost invitată să adere la Alianţa Nord-Atlantică în cadrul Summitului NATO de la Praga, din 21 noiembrie 2002. 


În conferinţa de presă susţinută la Praga, preşedintele României Ion Iliescu şi premierul Adrian Năstase au subliniat că pentru securitatea şi stabilitatea ţării noastre, ziua de 21 noiembrie 2002 a avut semnificaţie şi impact istorice, scrie Agerpres.ro

Ministrul de Externe al României de atunci, Mircea Geoană, prezent la lucrările summitului, a declarat că extinderea Alianţei Nord-Atlantice este „fundamentală pentru destinul României”. 

Reamintim că Mircea Geoană a fost numit secretar general adjunct al NATO în 16 octombrie 2019, devenind al 17-lea secretar general adjunct al Alianței Nord-Atlantice. 

Citiți monitorulcj.ro și pe Google News

CITEȘTE ȘI:

Analist maghiar, despre candidatura lui Iohannis la șefia NATO: „Nu este potrivit pentru a conduce o organizație care ia decizii reale”.

Ultimele Stiri
abonare newsletter