Național

Primarul din Botoșani, audiat la DNA într-un dosar privind fraudarea unor concursuri de angajare. Andrei Cosmin (PSD) a fost plasat sub control judiciar.

Andrei Cosmin, primarul PSD al municipiului Botoșani, a fost plasat sub control judiciar, vineri, de procurorii DNA.

Primarul din Botoșani, Andrei Cosmin (PSD), audiat la DNA/Foto: botosaninews.ro Primarul din Botoșani, Andrei Cosmin (PSD), audiat la DNA/Foto: botosaninews.ro

 

 


Procurorii Direcţiei Naţionale Anticorupţie (DNA) - Suceava au anunţat vineri că efectuează cercetări într-o cauză penală ce vizează suspiciuni privind săvârşirea unor infracţiuni asimilate celor de corupţie, în cursul anului 2021, de către funcţionari publici în legătură cu fraudarea unor concursuri de angajare.

 


Potrivit unei informări DNA, în cursul zilei de vineri, „ca urmare a obţinerii autorizărilor legale de la instanţa competentă, sunt efectuate percheziţii domiciliare în două locaţii situate pe raza municipiului Botoşani, din care una este sediul unei instituţii publice”.

Percheziţiile au avut loc la sediul Primăriei Botoşani, iar la final primarul Cosmin Andrei a fost ridicat şi dus la audieri la sediul DNA Suceava.


Inculpat pentru fraudarea unor concursuri de angajare

Ulterior, procurorii anticorupție au dispus „punerea în mișcare a acțiunii penale și luarea măsurii controlului judiciar pe o durată de 60 de zile.

ANDREI COSMIN-IONUȚ, primar al municipiului Botoșani, pentru săvârșirea infracțiunii de folosire, în orice mod, direct sau indirect, de informații ce nu sunt destinate publicității ori permiterea accesului unor persoane neautorizate la aceste informații, în scopul obținerii pentru sine sau pentru altul, de bani, bunuri, ori alte foloase necuvenite”, arată DNA


În ordonanța procurorilor se arată că, în cauză, există date și probe care conturează următoarea stare de fapt:

CITEȘTE ȘI: 
Dumitru Buzatu, reținut de procurorii DNA! Denunțătorul care a colaborat cu DNA, un om de afaceri din Cluj

În data de 25 august 2021, inculpatul Andrei Cosmin-Ionuț, în calitate de primar al municipiului Botoșani, ar fi remis lista cu subiectele propuse de către membrii comisiei, unei candidate la postul de „consilier clasa I, grad profesional superior” scos la concurs de instituția pe care o conducea.


Ca urmare a acestor demersuri, la data de 26 august 2021, persoana respectivă ar fi promovat concursul și ar fi ocupat, în mod fraudulos, postul respectiv.

Inculpatului Andrei Cosmin-Ionuț i s-au adus la cunoștință calitatea procesuală și acuzațiile, în conformitate cu prevederile art. 309 Cod de procedură penală.

Pe timpul cât se află sub control judiciar, inculpatul trebuie să respecte o serie de obligații, între care: să nu depășească limita teritorială a țării decât cu încuviințarea prealabilă a organului judiciar (procuror, judecător de cameră preliminară, instanța de judecată) și să nu comunice direct sau indirect, pe nicio cale, cu persoanele menționate în ordonanța de dispunere a controlului judiciar.

În cazul încălcării obligațiilor care îi revin, măsura controlului judiciar se poate înlocui cu măsura arestului la domiciliu sau măsura arestării preventive.

Ulterior, primarul municipiului Botoșani, Cosmin Andrei, a anunțat, vineri, pe Facebook, că se autosuspendă din funcțiile din partid, în contextul anchetei DNA.

Citiți monitorulcj.ro și pe Google News

CITEȘTE ȘI:

Dumitru Buzatu, reținut de procurorii DNA! Denunțătorul care a colaborat cu DNA, un om de afaceri din Cluj

Ultimele Stiri
abonare newsletter