Național

Modificări la Legea ambroziei. Proprietarii de terenuri, obligați să distrugă planta în 15 zile

Modificările la Legea ambroziei au fost promulgate de președintele României. Proprietarii de terenuri sunt obligați să distrugă planta în 15 zile de la avertisment.

Proprietarii de terenuri trebuie să distrugă ambrozia în 15 zile de la avertisment / Foto: depositphotos.com Proprietarii de terenuri trebuie să distrugă ambrozia în 15 zile de la avertisment / Foto: depositphotos.com

 

 


Preşedintele Klaus Iohannis a promulgat marţi completările la Legea privind combaterea ambroziei prin care proprietarii de terenuri sunt obligaţi să distrugă planta în maximum 15 zile de la avertisment.

 


„În scopul distrugerii buruienii ambrozia şi al prevenirii răspândirii acesteia, proprietarii sau deţinătorii de terenuri, administratorii drumurilor publice, căilor ferate, cursurilor de apă, lacurilor, sistemelor de irigaţii şi ai bazinelor piscicole vor desfăşura periodic, în perioada cuprinsă între răsărirea acestei plante şi apariţia primelor inflorescenţe, respectiv cel târziu până la data de 30 iunie a fiecărui an sau în termen de 15 zile de la primirea unui avertisment din partea autorităţilor publice locale, lucrări de întreţinere a terenurilor prin smulgere, erbicidare sau alte lucrări şi metode specifice. Aceste măsuri se menţin până la sfârşitul perioadei de vegetaţie a buruienii ambrozia”, prevede actul normativ.

CITEȘTE ȘI:
Amenzi USTURĂTOARE pentru proprietarii de terenuri care nu taie AMBROZIA. Cum trebuie eliminată buruiana?

 


Proprietarii sau deţinătorii de terenuri, administratorii drumurilor publice, căilor ferate, cursurilor de apă, lacurilor, sistemelor de irigaţii şi ai bazinelor piscicole pot solicita efectuarea acestor lucrări de către autorităţile administraţiei publice locale. Autorităţile administraţiei publice locale vor proceda la efectuarea lucrărilor, pe cheltuiala solicitantului, în măsura în care dispun de mijloacele necesare efectuării acestora sau îl vor informa pe acesta că nu pot da curs solicitării şi că obligaţia legală prevăzută subzistă. Modalitatea de plată a contravalorii prestaţiilor serviciilor de curăţare a terenurilor infestate cu buruiana ambrozia se stabileşte de către autorităţile administraţiei publice locale.

În situaţia în care autorităţile locale, la expirarea termenului de 15 zile de la transmiterea avertismentului, constată că proprietarii sau deţinătorii de terenuri, administratorii drumurilor publice, căilor ferate, cursurilor de apă, lacurilor, sistemelor de irigaţii şi ai bazinelor piscicole nu au efectuat lucrări de curăţare a terenurilor infestate cu buruiana ambrozia, pot interveni pe terenurile infestate pentru a le curăţa. În toate cazurile în care proprietarul notificat nu permite accesul pe terenul supus lucrărilor de intervenţie în vederea executării acestora de către autoritatea administraţiei publice locale, primarul solicită autorizarea instanţei judecătoreşti competente, prin ordonanţă preşedinţială, dată cu citarea părţilor.


CITEȘTE ȘI:
Alergii de primăvară și vară. Cât de periculoase sunt? Medic alergolog, UMF Cluj: „Pot fi amenințătoare de viață”
 

Costurile generate de efectuarea lucrărilor de prevenire, combatere şi distrugere a speciei Ambrosia artemisiifolia vor fi suportate de către proprietarii, deţinătorii de terenuri, administratorii drumurilor publice, căilor ferate, cursurilor de apă, lacurilor, sistemelor de irigaţii şi ai bazinelor piscicole, stipulează legea.

Citiți monitorulcj.ro și pe Google News


Foto: depositphotos.com

CITEȘTE ȘI:

Asigurarea RCA va fi obligatorie și pentru anumite trotinete și biciclete electrice. Victimele trotinetiștilor, despăgubite

Mai puține decese din cauza accidentelor rutiere pe drumurile din România. Țara noastră ocupă primul loc la nivel european

Ultimele Stiri
abonare newsletter