Monitorul Cartierelor

Emil Boc, despre amenajarea teraselor pe locurile de parcare în Cluj-Napoca: „Nu am rețineri. Sunt alături de HoReCa”

Primarul municipiului Cluj-Napoca, Emil Boc este alături de industria HoReCa și susține că nu are rețineri privind propunerea patronilor de a amenaja terase pentru cafenele și restaurante pe locurile parcărilor.

 

 


Emil Boc este de acord ca în Cluj-Napoca să se amenajeze astfel de locuri pentru afacerile locale, pe modelul din orașul american New York.

 


Primarul spune că propunerea reprezentanților din HoReCa Cluj este una bună, dar trebuie să primească autorizații „și din altă parte”:

„Nu am niciun fel de reținere. Sunt alături de industria HORECA. Sunt de acord cu propunerea lor, dar trebuie să primească autorizații și din alte parte. Încet, dar sigur vom elimina restricțiile, dar asta depinde de fiecare dintre noi”, a spus Emil Boc într-o emisiune TV.


Terase pe locurile parcărilor după modelul din New York

Patronii din HoReCa ar putea să primească un sprijin neașteptat după ce Andi Daiszler a inițiat mai multe discuții cu subprefectul Irina Munteanu și viceprimarul Dan Tarcea pentru ca locurile de parcare să fie transformate în spații de terase pentru cafenele și restaurante.

Primăria ar urma să închidă cu garduri de protecție anumite locuri de parcare solicitate de operatorii din HoReCA, un model care a fost deja aplicat cu succes în New York.


Proiectul a fost doar discutat până în prezent, iar pasul următor ar fi procedurile legale. Conform spuselor lui Andi Daiszler estimările tind către aproape 100 de cafenele și restaurante care ar primi un sprijin real, la nivelul Clujului, în conformitate cu reglementările aferente stării de alertă și de combatere a răspândirii infectărilor cu COVID-19, prin permiterea acestora să-și continue activitatea într-o manieră sigură.

Argumente pro și contra teraselor pe locurile de parcări

Inițiatorul proiectului a venit cu o serie de argumente pro și contra pentru amenajarea teraselor pentru cafenele și restaurante pe locurile de parcări din municipiul Cluj-Napoca:


Argumente pro:

- localuri fără terase, care, deci nu pot funcționa, ar putea din nou servi clienților mâncare/băutură etc
- spațiile în aer liber neîngrădite (fără pereți de plexi) sunt ferite de contagiune (din cauza vântului, a vremii etc).
- vremea încă rece va face ca oamenii să nu stea foarte mult afară, astfel încât să fie asigura flux continuu
- chiar și o masă de 4-6 persoane pe un loc de parcare ar face o diferență pentru mulți patroni de localuri.
- măsura ar fi o premieră națională care ține cont de toate recomandările personalului medical (stat afară, distanțare socială, monitorizare etc.)
- măsura urmează toate traseele de avizare impuse și recomandate de autorități.
- măsura întărește strategia orașului de renunțare la spațiile de parcare și de folosire a mijloacelor de transport alternative, cu care locuitorii s-ar putea obișnui mai repede după trecerea pandemiei.
- măsura va scădea și viteza medie a traficului rutier în zonele acestea, deci poluarea.
- măsura întreține dialogul între părți, atât de solicitat de autorități în aceste vremuri și nu numai.

Argumente contra:

- pierderea neglijabilă a încasărilor din parcări pe durata weekendurilor. Spun neglijabilă întrucât în weekend intervalul de plată pentru parcările publice e mai scurt decât de luni până vineri, iar lumea oricum circulă mai puțin cu mașina, deci mai multe locuri sunt oricum nefolosite.
- îngrămădirea mai multor mese decât permite spațiul - fiecare local va fi responsabil și va anunța primăria printr-o declarație care locuri de parcare și le asumă și câte mese/locuri încap acolo, poliția locală urmând a putea supraveghea aceste lucruri.

CITEȘTE ȘI:

Magazinele și terasele din Cluj-Napoca, deschise după ora 18:00, cu program normal. Restricțiile se relaxează de AZI

Ultimele Stiri
abonare newsletter