Ştiri din Transilvania

Calitatea vieții în Cluj-Napoca, mai bună decât la New York sau Londra, dar benzina e mai scumpă

Cluj-Napoca este unul dintre orașele cu cea mai bună calitate a vieții. Aparent, orașul transilvănean întrece chiar și Londra și New York la acest capitol.

 

 


Municipiul Cluj-Napoca are în prezent un index al calității vieții de 150.44, pe când New York are 138.05, iar Londra doar 128, conform unei platforme online care măsoară calitatea vieții.

 


Totuși, orașul din inima Transilvaniei se apropie de un stil de viață asemănător celui din Praga, capitala Republicii Cehe, un loc mult îndrăgit de turiști, dar chiar și de Dubai, unde calitatea vieții este de 154.03. Capitala noastră este mult sub acest punctaj. București are un index de 115.52 calitatea vieții, asemănător cu Panama City, unde indexul este de 106.27.

În schimb, orașul Sydney din Australia a impresionat cu un index imens al calității vieții, de 176,25. Tot în Australia, de fapt, se află orașul cu cea mai bună calitate a vieții, în care indexul este de 208.85.


Criteriile care se iau în considerare la măsurarea calității vieții sunt: puterea de cumpărare, siguranța, îngrijirea medicală, climatul, costul de trai, prețul proprietății, traficul rutier și poluarea.

Clujenii trăiesc mai bine decât newyorkezii?

Cluj-Napoca a ajuns să depășească cel mai populat oraș din Statele Unite ale Americii, la calitatea vieții. Diferența nu este una imensă, dar sigur este semnificativă. Indexul calității vieții din Cluj-Napoca este de 150.44, conform datelor raportate în decembrie 2020. Indexul calității vieții din New York, este de 138.05, conform ultimei raportări din ianuarie 2021.


Există cinci criterii la care Cluj-Napoca depășește New York-ul, privind calitatea vieții. În primul rând este vorba de siguranță, care în Cluj este ridicată, în timp ce în orașul american este notată ca doar „moderată”. Un alt factor este costul vieții. În timp ce în Cluj-Napoca acesta este „foarte scăzut”, în New York este „ridicat”.

Când vine vorba de trafic acesta este scăzut (cu toate că nu ne-am aștepta), comparativ cu cel din New York, care este moderat. Condițiile în care cele două orașe se aseamănă sunt îngrijirea medicală și climatul, ambele fiind ridicate în amândouă orașele.


New York „câștigă teren” la puterea de cumpărare care este ridicată, în timp ce la noi este scăzută. Un lucru reprezentativ al Clujului nu s-a schimbat. Prețurile „babane” ale locuințelor depășesc chiar și New York-ul. În Cluj-Napoca prețul proprietății este unul ridicat, iar în New York doar moderat.  Poluarea este moderată în ambele orașe.

Lucrurile care sunt mai scumpe în Cluj-Napoca față de New York sunt următoarele: laptele (cu 5,87%), benzina (cu 90.21% mai scumpă în CJ), o pereche de pantaloni (cu 2,74%). Prețul de consum este cu 58.29% mai mic în Cluj-Napoca decât în New York, iar prețurile chiriilor cu 85.06%. La Cluj este mai ieftin să mănânci la restaurant cu 60.59% decât în orașul american, iar prețurile cumpărăturilor sunt cu 64.03 mai mici. Chiar și așa, puterea de cumpărare locală este mai mică la noi, cu 49.89% decât în NY.

Per total, Cluj-Napoca are o calitate a vieții „foarte ridicată”, iar New York-ul doar „ridicată”.

Cluj-Napoca, cu multe deasupra Londrei la calitatea vieții

Surprinzător, Cluj-Napoca depășește cu mult calitatea vieții din Londra, orașul iubit de români, în care toți vor să fugă. Conform ultimei raportări din ianuarie 2021, Londra are o calitate a vieții ridicată, dar nu se compară cu cea a orașului transilvănean.

Indexul de calitate a vieții este de 128.02, adică „ridicat”, pe când cel din Cluj-Napoca este cu 22.42 mai mare, calitatea vieții fiind „foarte ridicată”.

Puterea de cumpărare din Cluj-Napoca este una „scăzută”, pe când cea din Londra este „moderată”. Municipiul nostru a primit o notă de siguranță ridicată. Londonezii nu sunt la fel de în siguranță ca clujenii, fiind la un nivel „moderat”.

În ceea ce privește îngrijirea medicală, cele două orașe se aseamănă, ambele având o rată „ridicată”. Din punct de vedere al calității vieții, portalul internațional ne arată că în Londra climatul este mai bun decât în Cluj, primind nota „foarte ridicat”, iar la noi este doar „ridicat”.

Prețul proprietății este „ridicat” în ambele orașe, un lucru negativ pentru calitatea vieții. Costul de trai este foarte scăzut, comparativ cu Londra. În ceea ce privește traficul, acesta este cu puțin mai bun în Cluj-Napoca decât în Londra, iar poluarea este moderată în amândouă orașele.

În ceea ce privește prețurile, se pare că doar închirierea unui teren de tenis este mai scumpă în Cluj-Napoca decât în Londra cu 17.81%. Așadar, în Cluj închirierea costă 71.28 lei, pe când în afară e 60.50 lei.

Prețul de consum din Londra este cu 109.61% mai ridicat în Londra decât în Cluj-Napoca, fără plata chiriei. Prețurile de închiriere sunt cu 382.93% mai mari decât în inima transilvaniei, o diferență enormă. Chiar și mâncatul la restaurant este extrem de costisitor în Londra față de CJ, acesta fiind cu peste 130.02% mai ridicat.

Alimentele sunt mult mai scumpe în Londra, cu 79.87% decât în Cluj-Napoca, dar puterea locală de cumpărare este, din păcate, mult mai mică. Londra depășește Clujul cu 59.16%.

Cât de sigur e să te plimbi singur noaptea prin Cluj-Napoca?

Portalul Numbeo ne mai arată și cât de sigur este să trăiești într-un oraș. Cluj-Napoca a primit 90.89 din 100 la siguranța privind plimbările singuratice pe timp de zi, adică foarte ridicat, și 75.34 de pe timp de noapte, ridicat.

Nivelul crimelor sau a ilegalităților este foarte scăzut, iar la categoria „criminalitatea care a crescut în ultimii 3 ani”, rata rămâne una scăzută. În ceea ce privește îngrijorarea că o casă ar putea fi „spartă” sau lucrurile din ea furate, rata este foarte scăzută și la fel și în cazul răpirilor, jafurilor sau furturilor de mașini.

Îngrijorările că lucrurile ar putea să îți fie furate din mașină sunt puțin mai multe, dar rata este tot una scăzută. Conform portalului, clujenii nu se tem deloc că ar putea fi atacați, dar consideră că ar putea să fie jigniți. Atacurile rasiste au primit o rată foarte scăzută la Cluj-Napoca, arătând că extrem de rar s-ar putea întâmpla ca cineva să sară la bătaie din cauza culorii pielii, originii etnice, genului sau religiei.

Probleme de genul persoane care utilizează sau vând droguri, vandalism sau furt de pe o proprietate privată au o rată scăzută, iar crimele violente sunt foarte rare. O problemă majoră care a primit o rată „moderată” chiar și la Cluj este corupția și mita.

CITEȘTE ȘI:

Viața în Cluj-Napoca, mai scumpă decât în orașe din Bulgaria

 

Carpații României, în topul destinațiilor pentru 2020, propus de New York Times

 

Ultimele Stiri
abonare newsletter