Monitorul Cartierelor

Strigătul de disperare al unei clujence care s-a îmbolnăvit de astm: „Fiecare zi trăită în poluare e o zi pierdută din viață”

O femei din Cluj, care suferă de astm de câțiva ani a spus că poluarea din oraș îi afectează starea de sănătate și a cerut ca autoritățile locale să rezolve această problemă cu care se confruntă mai mulți clujeni.

 

 


O clujeancă a intervenit în Ședința ordinară a Consiliului local din Cluj-Napoca pentru a prezenta problema cu care se confruntă din cauza poluării din oraș. În urmă cu câțiva ani ea a dezvoltat astm, iar medicii i-au spus că din cauza poluării din oraș. Ea a prezentat problema prin care trece și a propus câteva soluții pentru a diminua poluarea, una fiind instalarea dispozitivelor de măsurare a calității aerului în toate cartierele din Cluj.

 


„Este un subiect sensibil de care sunt interesată de câțiva ani, dat fiind problemele de sănătate cu care mă confrunt. Am ascultat și urmărit proiectele pe care le aveți pe acest subiect și mă bucur să văd interes și acțiuni interprinse în această direcție de către administrația locală. Aș dori să vă aduc la cunoștință o serie de probleme poate prea puțin cunoscute și câteva măsuri pe care consider că ar putea fi preluate. Locuiesc în Cluj-Napoca de 15 ani și am devoltat astm la doar câțiva ani petrecuți aici, iar medicii mi-au zis că poluarea din oraș este unul dintre factorii declanșatori. Am primit recent un dispozitiv de măsurarea aerului, iar valorile normale sunt depășite constant în întregul oraș dar mai ales în cartierul Mănăștur, loc unde și locuiesc. La fiecare depășire a valorilor eu simpt puternic cum simptomele astmului se acutizează. Acele zile sunt un adevărat chin pentru mine și oamenii care suferă de astm. Am aflat că mai mulți locuitori ai orașului resimt aceste acutizări ale bolii la depășirile valorilor. Viața ne este afectată de poluarea din oraș”, a spus clujeancă în intervenția la Ședinta ordinară a Consiliului local Cluj-Napoca.

Virusul COVID-19, fatal pentru oamenii care trăiesc în orașe poluate

Clujeanca a spus cum medicii au confirmat faptul că exită multe cazuri de astm la copii, iar studiile au arătata că virusul COVID-19 a fost mai fatal pentru persoanele care locuiesc în orașe poluate.


Medicii clujeni mi-au confirmat faptul că numărul de cazuri de astm la copii a crescut. Imaginați-vă stresul prin care trece un părinte când vede că nu poate respira copilul său. Cetățenii au dreptul la aer curat, problema poluării este una foarte serioasă și afectează calitatea vieții. Pandemia a scos la iveală studii care arată că orașele cu un grad ridicat de poluare au avut număr mare de infectări și cazuri grave sau chiar decese, pentru că organismul a fost distrus de poluare”, a mai explicat clujeanca.

Fiecare zi trăită în poluare este o zi pierdută

Ea consideră că soluțiile nu au fost suficiente până acum, iar prin Aderarea municipiului Cluj-Napoca la Acordul privind orașele verzi speră ca lucrurile să fie mult mai bune. De asemenea, ea a cerut ca publicul să fie informat periodic cu privire la calitatea aerului din oraș.


„Soluții există, dar nu au fost suficiente. Dat fiind acest proiect de Aderare a municipiului Cluj-Napoca la Acordul privind orașele verzi proiect care va fi aprobat de voi, vă solicit să aplicați soluțiile care sunt necesare și să oferiți periodic informații despre strategia concepută. Consider că trebuie să ne schimbăm mentalitatea și să ducem un stil de viață sănătos. Fiecare zi trăită în poluare înseamnă o zi pierdută din viață. Implicarea clujenilor în strategia de diminuarea poluării, colectarea de date despre diferite tipuri de poluare, monitorizarea procesului și informarea transparentă. Susțin montarea dispozitelor de măsurarea calității aerului în toate cartierele din oraș iar datele să fie publicate pentru cetățeni. De asemenea, traficul trebuie diminuat și trebuie să folosim mai mult transportul electric, bicicleta, trotineta. Și să nu uităm de colectarea selectivă a deșeurilor. Închei cu un strigăt de disperare a unui cetățean al Clujului și vă rog să măsuri urgente pentru reducerea poluării”, a povestit clujeanca.

Emil Boc a asigurat că va remedia problema poluării

Emil Boc a fost de acord cu toate cele spuse de clujeancă și chiar i-a spus că va face tot ce îi stă în putere pentru a rezolva problema poluării din oraș.


„Recenta inițiativă prin care vom avea Vinerea Verde și vom încuraja oamenii să folosească transportul în comun. Reabilitarea Bulevardului 21 Decembrie va reprezenta un alt plus pentru calitatea vieții. Vom avea peste 190 de hectare de spații verzi și înseamnă 100 de milioane de euro pentru diminuarea poluării din oraș. Proiectul metroului, care vedeți că unii se dau ce ceasul morții ca să nu se facă, dar acest proiect asta urmărește, să reducă poluarea. Îmi pare rău că treceți prin asta, dar eu vă sunt alături iar tot ce pot face ca primar, voi face. Cartierele noi pe care le vom face: Sopor, Borhanci și altele vor fi pentru îmbunătățirea calității vieții și a aerului. Mă bucur că sunteți cetățeanul care schimbă mentalitatea. Încă odată am văzut că acest oraș are ingredientele succesului prin oamenii lui”, a răspuns primarul Emil Boc la cele spuse de clujeancă.

CITEȘTE ȘI:

Spațiile verzi între blocuri, „sugrumate” de garduri. Boc: „Oamenii se opun desfințării. Unii beau și aruncă semințe”

abonare newsletter