Actualitate

Introducerea transportului gratuit în zilele de vineri, lăudată de Uniunea Europeană

Transportul public în comun va fi gratuit la Cluj-Napoca în zilele de vineri, începând cu luna aprilie. Inițiativa a fost dată ca exemplu de bună practică la Bruxelles.

 

 


Primarul Emil Boc a anunțat vineri, 12 martie, că transportul public în comun va deveni gratis în oraș și în zona metropolitană în zilele de vineri, începând cu luna aprilie. Obiectivul inițiativei este de a reduce poluare, prin încurajarea cetățenilor să folosească transportul în comun pentru deplasarea în oraș. Astfel, Cluj-Napoca se alătură inițiativei ministrului Mediului, Apelor și Pădurilor, numită „Vinerea Verde”.

 


Măsura care urmează să fie implementată în Cluj-Napoca a fost dată ca exemplu de bună practică de către site-ul TheMayor.eu, portal dedicat municipiilor din Uniunea Europeană. Site-ul mai subliniază că municipiul Cluj-Napoca are obiectiv ca, până în 2030, să renunțe în totalitate la mijloacele de transport în comun poluante și să le înlocuiască cu autovehicule electrice, nepoluante, pentru a reduce emisiile de gaze cu efect de seră. 

De asemenea, se arată că municipalitatea și-a făcut o prioritate din amplasarea în oraș a câtor mai multe stații de încărcare pentru mașini, biciclete și trotinete electrice.


„Administrația locală Cluj-Napoca urmează o direcție clară „verde” prin prioritizarea mobilității urbane și modernizarea transportului în comun. Orașul va continua implementarea de proiecte care să ajute la dezvoltarea rețelei de transport alternativ. Crearea de noi piste de biciclete care să lege cartierele între ele, amenajarea de benzi dedicate transportului în comun și introducerea autorizațiilor de taxi pentru mașinile electrice, dar și achiziționarea de autobuze electrice, tramvaie și troleibuze sunt câteva dintre planurile de viitor ale orașului”, scrie TheMayor.eu.

Transport gratuit în fiecare zi de vineri, proiect în premieră națională, la Cluj-Napoca

 

Emil Boc a anunțat că poartă discuții cu Compania de Transport Public pentru ca toți clujenii să se bucure de gratuitate o zi pe săptămână în mijloacele de transport comun. Conform spuselor lui Boc, proiectul ar urma să fie implementat din luna aprilie și va fi valabil pentru fiecare zi de vineri.


„În cadrul proiectului Vinerea Verde, așa cum se numește, Primăria Cluj-Napoca va implementa o zi gratuită pentru transportul în comun în fiecare zi de vineri începând cu luna aprilie. Vom aplica acest lucru doar de luna viitoare, deoarece avem nevoie de timp pentru a pregăti hotărârea de Consiliu Local și să avem transparență decizională pentru a putea fi adoptată de Consiliul Local. Trebuie să ne înțelegem cu CTP să vedem eventualele costuri financiare pentru acest lucru. Am discutat în principiu această temă cu conducerea CTP-ului în calitate de președinte al Asociației Metropolitane. Am căzut de acord că se poate face. Acum doar urmează să stabilim evident pașii procedurali pe care i-am descris. Voi discuta și cu primarii din zona metropolitană și dacă vor cotiza vom extinde această gratuitate și în afara municipiului. Momentan pot spune că doar în Cluj-Napoca o să fie implementată ideea”, a afirmat Emil Boc la un post de radio local.

Boc speră prin această gratuitate îi va convinge pe tot mai mulți clujeni să renunțe la mașinile proprii și să folosească transportul în comune pentru a reduce poluarea și aglomerația din oraș.


 

 

Ultimele Stiri
abonare newsletter