Sănătate

Poluarea, bat-o vina! Tarcea: „Cluj-Napoca nu este doar Calea Florești și Calea Dorobanților!”

Municipiul Cluj-Napoca s-a înscris în cursa pentru a deveni un „oraș verde”, susține viceprimarul Dan Tarcea.

Poluarea, bat-o vina! „Cluj-Napoca nu este doar Calea Florești și Calea Dorobanților!” Poluarea, bat-o vina! „Cluj-Napoca nu este doar Calea Florești și Calea Dorobanților!”

Odată cu aprobarea bugetului local pe anul 2020, administrația locală s-a angajat să redea clujenilor spațiile verzi atât de necesare în contextul poluării generalizate. Dacă anumite voci susțin că municipiul Cluj-Napoca este aproape la fel de poluat precum Bucureștiul, alte studii internaționale afirmă că orașul de pe malul Someșului Mic are printre cele mai bune „aere” din Europa.

„Și aceste topuri sunt diferite. Unul din ele a spus că suntem unul dintre cele mai poluate orașe din România, altul că avem cel mai curat aer din Europa. Practic, eu nu aș da crezare nici la unul, nici la celălalt, le-aș pune deoparte. Legat de datele pe care le are statul român prin instituțiile oficiale abilitate, nu avem depășiri majore, avem depășiri minime la anumiți indicatori”, a punctat Dan Tarcea, într-o emisiune televizată.


Potrivit viceprimarului, din cei 18 indicatori, măsurătorile instituțiilor abilitate au arătat depășiri la doar doi. Vorbim despre „depășiri minime”, spune Tarcea, care admite că, deși se înregistrează valori semnificativ mai ridicate pe străzile aglomerate din Cluj-Napoca, precum Calea Florești sau Calea Dorobanților, trebuie privită întreaga arie a municipiului, situația arătând astfel „mai roz”.

„Clujul nu înseamnă doar Calea Florești, nu înseamnă doar Calea Dorobanților. Orașul are o arie mult mai largă, sunt anumite zone în care poluarea este, într-adevăr, mai mare. Cele 80.000 de mașini care circulă pe Calea Florești în fiecare zi, evident, poluează! Avem peste 120 de hectare de spații verzi pe care să le reamenajăm, să le redăm comunității, ca să avem un aer cât mai respirabil”, a promis Dan Tarcea.


„Sunt unii care au măsurat, care nu au habar și spun altceva. Uitați-vă ce spune Agenția Națională de Mediu, care măsoară oficial. La Cluj, indicii care măsoară calitatea aerului sunt în limitele legii! Nu sunt depășiți acești indici prevăzuți de lege. Aceasta nu poate fi contestată de nimeni. Oricât ai comenta un clasament internațional sau altul, ce spune statul român prin măsurătorile oficiale nu poate fi contestat” – Emil Boc, primarul municipiului Cluj-Napoca

CITEȘTE ȘI: Emil Boc, lămuriri despre poluarea din Cluj. „Nu suntem impecabili, dar nici nu suntem în afara dimensiunilor legale!”

Ultimele Stiri
abonare newsletter