Monitorul Cartierelor

Parcul Central din Cluj-Napoca, stropit cu un nou sistem de irigații anti-vandalism FOTO

Lucrările la noul sistem automatizat de irigații din Parcul Central „Simion Bărnuțiu” au fost finalizate.

 

 


Lucrările de instalare a noului sistem de irigații din Parcul Central au fost inaugurate sub privirile primarului municipiului Cluj-Napoca, Emil Boc, și a viceprimarului Dan Tarcea.

 


În octombrie 2018, consilierii locali urmau să aprobe indicatorii tehnico-economici pentru „sisteme automate de irigaţii în Parcul «Simion Bărnuţiu»”, investiţia ridicându-se atunci la suma de 1.309.190 de lei (TVA inclus). Acum, la aproape doi ani distanță, lucrările care au debutat în data de 28 octombrie 2019 au fost finalizate, potrivit primarului Emil Boc.

„Realizarea unor sisteme automate de irigaţii în Parcul Central a devenit absolut necesară având în vedere schimbările climatice, cu perioada secetoase şi temperaturi ridicate în perioada călduroasă a anului, pentru a facilita irigarea şi întreţinerea suprafeţelor de zone verzi, a materialului dendrofloricol plantat anual şi pentru a elimina accesul utilajelor de mare capacitate în perimetrul parcului, precum şi reducerea costurilor pentru activitatea de irigare a parcului”, a justificat investiția Primăria municipiului Cluj-Napoca, conform referatului de aprobare.


Până în prezent, irigarea spațiilor verzi s-a realizat prin udarea cu furtunul de la hidrant, pe baza programelor lunare de lucrări de întreținere stabilite de către Serviciul Spații verzi (arborii și gazonul din Parcul Central, zona verde din preajma Casinoului, respectiv rondoul cu flori de la fântâna arteziană).

Cum funcționează noul sistem de irigații din Parcul Central?

Noul sistem de irigații este automatizat și eficent atât din punct de vedere energetic, cât și al consumului de apă. Captarea și aducțiunea apei se face din albia râului Someșul Mic. Pentru realizarea sistemului, precum și pentru traversările aleilor din parc, au fost folosite soluții tehnice de subtraversare, astfel încât să nu fie afectată trama stradală (Splaiul Independenței), respectiv aleile existente.


Zona verde irigată din Parcul Central „Simion Bărnuțiu” are o suprafață de 87.915 mp și include 78 zone de udare – sistemul a fost sectorizat. Pentru realizarea sistemului de irigat a fost necesare 27.800 metri de țeavă polietilenă, 2.842 aspersoare, două pompe pentru asigurarea debitului necesar. De asemenea, a fost instalată o stație meteo, un smart connector, un mecanism antivandalism și senzori speciali pentru a sista irigarea în condiții de ploaie sau sol saturat.

Alte caracteristici ale noului sistem de irigații sunt gestiunea de la distanță (sistemul va fi programat de către Serviciul Spații verzi din cadrul Primăriei prin transmisie wi-fi asupra controlerelor de comandă, conform programului stabilit), irigarea uniformă a spațiilor verzi prin automatizarea sistemului, dar și metoda de udare care este aleasă în funcție de vegetația existentă – prin aspersiune sau picurare.


Lucrarea a fost executată de Eco Garden Construct SRL, firma care s-a ocupat și de întreținerea gazonului de pe stadionul Cluj Arena, dar și de iarba din Parcul Central, după festivalul UNTOLD de anul trecut. Societatea controlată de Mircea Crăciun a câștigat licitația organizată de municipalitate în toamna anului 2018, semnând contractul de 1,2 milioane de lei (fără TVA).

Primăria promite sistem modern de irigație antivandalism și la Operă

La sfârșitul lunii octombrie 2019, viceprimarul municipiului Cluj-Napoca, Dan Tarcea a confirmat aprobarea indicatorilor tehnico-economici pentru reabilitarea și modernizarea parcului din Piața Ștefan cel Mare – din spatele clădirii Teatrului Național „Lucian Blaga”.

Potrivit viceprimarului, o noutate în modernizarea parcului cu „aspect dezolant” din centrul municipiului Cluj-Napoca va fi dotarea acestuia cu un sistem de irigație modern antivandalism, similar sistemului proaspăt montat în Parcul Central „Simion Bărnuțiu”.

CITEȘTE ȘI:

Modernizarea malurilor Someșului, tot mai aproape de realitate. Primăria face încă un pas


 

Ultimele Stiri
abonare newsletter