Monitorul Cartierelor

Cum arată platforma Carbochim din Piața 1 Mai? Va fi transformată, în doar câțiva ani, în mall cu spații culturale, clădiri rezidențiale și birouri - FOTO/ VIDEO

În prezent, platforma Carbochim din Piața 1 Mai oferă peisaje desprise parcă din filmele de groază, însă nu pentru mult timp. În câțiva ani, terenul de 14 hectare va deveni o adevărată atracție pentru clujeni și turiști, cu spații verzi ample, funcțiuni culturale și de divertisment.

Cum arată platforma dezafectată a Carbochim din Piața 1 Mai? Foto: Diana CÎMPEAN/ monitorulcj.ro Cum arată platforma dezafectată a Carbochim din Piața 1 Mai? Foto: Diana CÎMPEAN/ monitorulcj.ro

 

 


Carbochim SA a finalizat procesul de relocare și retehnologizare la finalul anului trecut, demers ce a presupus o investiție de peste 5 milioane de euro. În fosta locație din Piața 1 Mai au mai rămas doar ruinele fostei fabrici construite secolul trecut, unde continuarea activității Carbochim, mult restrânsă în ultimele decenii, era tot mai puțin fezabilă. 

 


Fabrica de abrazive profesionale a rămas în prezent cu circa 160 de angajați (față de peste 2.500 în urmă cu circa trei decenii), care își continuă activitatea la noile secții de pe strada Orăștiei, respectiv de pe Bulevardul Muncii. Datorită relocării, anjagații își desfășoară activitatea în spații bine luminate, curate și încălzite, folosind echipamente cu un grad ridicat de eficiență și consum redus, care înlocuiesc utilaje cu vechime de peste 50 de ani. Anterior relocării, doar 30% din suprafața platformei din Piața 1 Mai era utilizată pentru activitatea industrială a CARBOCHIM SA, restul fiind spații dezafectate și reziduale. 

Cum arată platforma dezafectată a Carbochim din Piața 1 Mai? Foto: Diana CÎMPEAN/ monitorulcj.ro

Relocarea s-a realizat etapizat, astfel că activitatea de producție nu a fost întreruptă. Pe lângă cele 5 milioane de euro alocate mutării și retehnologizării, alte 2 milioane de euro vor fi direcţionate în următorii ani spre eficientizarea liniilor de producție. Planurile de business ale producătorului de abrazive estimează o creștere cu 20% a afacerii, având în vedere diminuarea considerabilă a costurilor de producție.


Ce se întâmplă cu platfroma industrială dezafectată?

Fosta platformă Carbochim se va transforma radical în următorii ani printr-un amplu proiect de regenerare urbană. Investiția Iulius de peste jumătate de miliard de euro va transforma platforma industrială și zona adiacentă într-un hub cultural și de petrecere a timpului liber și va crea aproape 5 hectare de spații verzi noi. În zonă există zeci de hectare de spații industriale a căror activitate fie a încetat, fie s-a restrâns considerabil, în condițiile în care strategiile de dezvoltare a Clujului încurajează concentrarea activităților industriale în parcuri tehnologice din exteriorul localității. 

CITEȘTE ȘI
EXCLUSIV. Interviu cu Sorin Guttman, Project Manager: „Noul proiect redă viață fostei platforme Carbochim și adaugă orașului o suprafață de 14 hectare, care până acum era inaccesibilă comunității”

În urma investiției, platforma Carbochim va fi revalorificată si reintegrată în circuitul urban, prin dezvoltarea unui centru de activități, loisir și locuire. Zona se află în plină ascensiune, fiind în ultimii ani „ținta” mai multor proiecte publice: refacerea parcurilor Feroviarilor, Armătura, a Pietei Gării, conectarea străzii Răsăritului și străzii Câmpul Pâinii prin traversarea râului, refacerea podului Portelanului.


5,2 hectare de spații verzi vor fi create pe fosta platformă Carbochim. Sursa: randări proiect

Pe platforma Carbochim, Iulius intenționează să construiască un ansamblu mixt, în centrul căruia va fi un centra comercial de tip mall. În afara zonei comerciale, se va realiza o zonă rezidentială, reprezentând aproximativ 30% din aria desfășurată totală, orientată spre râul Somesul Mic și o zonă de birouri, la Piața 1 Mai, într-un imobil înalt cu rol de accent.

Spații culturale, de petrecere a timpului liber și de divertisment

Zona industrială restructurată va avea funcțiunea predominantă de activități comerciale, locuire colectivă, alimentație publică, activități culturale (cinema, săli de spectacole, club), educaționale (spații pentru cursuri, after school, centru de zi pentru copii, spații de joacă, spații pentru sport dedicate copiilor), administrative, de sănătate și asistență socială, de turism, activități sportive și de întreținere corporală, parcaje etajate sub/supraterane cu servicii conexe, esplanade pietonale, grădini urbane, amenajări pentru activități în aer liber, zone pentru evenimente și alimentație publică în spațiu liber - inclusiv pavilioane temporare fixe sau mobile - foodtruck, amenajări peisajere.


Cum arată platforma dezafectată a Carbochim din Piața 1 Mai? Foto: Diana CÎMPEAN/ monitorulcj.ro

Două clădiri cu valoare istorică - ambientală vor fi păstrate și reconvertite funcțional, astfel:

  • Corpul halei din pânze subțiri din beton armat - „Clădire echivalentă ca valoare monumentelor istorice ce ar putea fi clasată ca monument istoric” - se va reconverti în centru de artă contemporană;
  • Corpul administrativ al Carbochim S.A. - „Clădire cu valoare artistică ambientală” - se va reconverti în spații pentru birouri, co-work, producție pentru industrii creative.

Zona verde, inclusiv culoarul de protecția apelor rezultat prin restructurarea funcțiunilor industriale, va avea funcțiunea predominantă de plantații joase, medii, înalte, sistem de alei și platforme pentru circulația pietonală și velo, mobilier urban, amenajări pentru joacă, odihnă, sport și alte activități în aer liber, construcții de tip pavilionar pentru alimentație publică cu terase exterioare, grupuri sanitare, spații pentru administrare și întreținere, chioșcuri pentru alimentație publică cu caracter nepermanent, elemente pentru comunicări vizuale, lucrari de artă monumentală, permanente sau temporare. Spațiile verzi organizate pe sol natural vor fi de minim 30% din suprafața construită totală.

CITEȘTE ȘI
75 de ani de la înființarea Carbochim. Planurile de viitor vizează o creștere de 20% a producției - FOTO/ VIDEO

Zona va deveni „magnet” pentru investiții

Dezvoltarea acestui amplasament și investițiile în infrastructura aferentă vor conduce la creșterea atractivității întregului areal pentru viitoare investiții și la cresterea ofertei de spații amenajate de promenadă și parc deschise publicului și însoțite de serviciile aferente (comerciale, alimentație publică, culturale etc.). În prezent, configurația parcelelor descurajează libera circulație publică.

Pod și pasarele pietonale peste Someș, noi sensuri giratorii, modernizare străzi, piste de biciclete și alei pietonale: toate vor fi amenajate pe cheltuiala constructorului, odată cu reconversia platformei industriale Carbochim.

Cum arată platforma dezafectată a Carbochim din Piața 1 Mai? Foto: Diana CÎMPEAN/ monitorulcj.ro

Citiți monitorulcj.ro și pe Google News

CITEȘTE ȘI:

EXCLUSIV. Interviu cu Sorin Guttman, Project Manager: „Noul proiect redă viață fostei platforme Carbochim și adaugă orașului o suprafață de 14 hectare, care până acum era inaccesibilă comunității”

Ultimele Stiri
abonare newsletter