Monitorul Cartierelor

Cum arată amplasamentul viitorului parc din cartierul Bună Ziua? Primăria plătește 2,3 mil. lei pentru proiectare FOTO

Primăria Cluj-Napoca caută, prin concurs de soluții, o firmă care să proiecteze primul parc din cartierul Bună Ziua. Terenul ales pentru amenajare are peste 10 hectare și vedere spre aeroport.

Terenul ales pentru amenajarea Parcului Bună Ziua are peste 10 hectare și vedere spre aeroport. FOTO: George Trif/ Facebook Terenul ales pentru amenajarea Parcului Bună Ziua are peste 10 hectare și vedere spre aeroport. FOTO: George Trif/ Facebook

 

 


Parcul Bună Ziua este promis de municipalitate de ani buni, însă până în prezent, proiectul nu a făcut pași prea mari spre realizare. Cartierul Bună Ziua a crescut exponențial în ultimii ani, estimările arătând că circa 6.500 de clujeni locuiesc aici. În prezent, ei nu beneficiază de niciun parc în zonă, pentru plimbări și relațare.

 


Primăria Cluj-Napoca a lansat recent concursul de soluții pentru proiectarea viitorului Parc Bună Ziua, văzut de municipalitate ca fiind „piesa lipsă” din rețeaua de spații verzi a orașului. Concursul are ca scop selectarea celei mai bune soluții în vederea amenajării Parcului Bună Ziua din Cluj-Napoca, pentru atribuirea contractului de proiectare.

Citiți știrile monitorulcj.ro și pe Google News

Astfel, Ordinul Arhitecților din România (OAR) a organizat sâmbătă o vizită ghidată pe terenul pe care urmează să fie realizat parcul, pentru a le oferi arhitecților interesați să aducă o propunere de amenajare o șansă să cunoască mai bine zona. Ghid a fost arhitectul Răzvan Vasiu, parte a echipei Consilierilor Profesionali ai concursului.


Tur ghidat pe amplasamentul viitorului parc din Bună Ziua. FOTO: George Trif/ Facebook

„Toate întrebările colectate în urma discuțiilor din timpul vizitei pe sit vor deveni parte integrantă a documentului Rundei I „Întrebări și răspunsuri” (conform Regulamentului)”, transmis OAR pe rețelele de socializare.

Cum arată terenul pe care va fi amenajat parcul?

Terenul propus pentru amenajarea viitorului parc din cartierul Bună Ziua are o suprafață generoasă de peste 10 hectare și are vedere spre Aeroportul Internațional Avram Iancu Cluj. 


În prezent, terenul este lăsat în paragină, cu buruieni înalte și fără alei sau căi de acces, cu vegetație joasă predominantă. 

Cum arată în prezent amplasamentul viitorului parc din Bună Ziua. FOTO: George Trif/ Facebook

„Vreau să vă las câteva poze cu minunata sălbăticie care e acum în spațiul verde care va fi amenajat drept Parcul Bună-Ziua, cu vedere înspre aeroport. Parcul este amenajat printr-un concurs de soluții organizat de către Ordinul Arhitecților din România și Municipiu și spre sfârșitul verii, pe 29 august, ar trebui să aflăm propunerea câștigătoare. Deși nu ar trebui să fie un proiect foarte complex prin lucrări, chiar și tema de concurs presupune păstrarea unui cadru cât mai natural, probabil vom vedea inaugurarea în preajma, cum altfel, unui rând de alegeri din 2024”, a transmis George Trif, fost președinte al USR Cluj-Napoca, pe rețelele de socializare, alături de fotografiile din acest articol.


Amenajarea trebuie să țină cont de caracteristicile naturale ale terenului (floră, faună, oprezența pârâului Becaș). Astfel, proeictantul trebuie să țină cont de următoarele cerințele ecologice: punerea în valoare a pârâului Becaș, reabilitarea acestuia, dar și a zonelor de vegetație, realizarea de plantări pentru asigurarea biodiversității, a unui microclimat favorabil și aer curat. Pârâul Becaș se va transforma într-o „zonă-legătură”, în locul barierei pe care o reprezintă în prezent, prin amenajarea atractivă a unei zone de loisir, fără a periclita rolul de coridor de biodiversitate a văii și aportul pentru spațiile verzi aflate în aval, după cum se arată în caietul de sarcini al licitației. Astfel, viitorul Parc Bună Ziua se dorește a fi unul la standarde europene, cu amenajări minime și păstrarea biodiversității.

În cadrul concursului de soluții, câștigătorul concursului va primi contractul de proiectare, în valoare de aproximativ 2.375.000 lei fără TVA. Premiul II este în valoare de 75.000 de lei fără TVA, iar premiul III – 50.000 de lei fără TVA. Juriul este format din arh. Andreea Mureșan, arh. urb. Mihaela Hărmănescu, peis. Ana Horhat, arh. Cristi Urcan – reprezentant OAR T, arh. Octav Olănescu, arh. urb. Endre Vanyolos, peis. Nicolas Triboi, iar concursul se desfășoară în colaborare cu Ordinul Arhitecților din România (OAR). Concursul de soluții este public, într-o singură fază, deschis pentru România, țările Uniunii Europene și Spațiului Economic European și Confederația Elvețiană. 

Flora prezentă pe terenul viitorului parc din Bună Ziua. FOTO: George Trif/ Facebook

Pentru a ilustra cât mai bine cum ar trebui să arate viitorul parc din Bună Ziua, OAR a dat mai multe exemple de parcuri din țări pecum Franța (cum este cel prezentat în colajul foto, localizat în Lyon), Germania sau Regatul Unit. De asemenea, se mai arată că, din punct de vedere geografic și economic, cel mai apropiat exemplu de la nivelul municipiului este Parcul Feroviarilor. 

Costurile parcului, estimate la 29,5 milioane de lei

Amenajarea parcului a fost aprobată de Consiliul Local Cluj-Napoca încă din luna iulie a anului 2019, alături de Parcul Est, Parcul Zorilor și zona verde a Canalului Morii - tronson Parcul Rozelor. Proiectul a bătut însă pasul pe loc în ultimii ani, fiind cel mai „înapoiat” dintre cele patru. Pentru Parcul Bună Ziua a fost aprobat atunci studiul de oportunitate prin care s-au identificat terenurile pe care se vor amenaja aceste parcuri.La acel moment, primarul Emil Boc declara că estimarea pentru costul realizării parcului este de  29.564.000 lei și cuprinde costurile de achiziție și amenajare. Între timp, este foarte posibil ca estimarea să fi crescut.

„Acest proiect se încadrează în strategia municipiului privind Clujul Verde, care nu este doar un concept, ci o direcție clară pe care ne-am încadrat, cu obiectivul de a crește calitatea vieții în oraș prin modernizarea, extinderea și amenajarea de noi spații verzi. Orașul nostru a fost selectat recent parte a Misiunii europene «100 de orașe inteligente și neutre din punct de vedere climatic până în 2030», alături de mari capitale și orașe europene. Până în 2030 ne propunem să plantăm peste 100.000 de arbori și să creăm sau extindem peste 190 de spații verzi”, a explicat Emil Boc, primarul municipiului Cluj-Napoca.

„Zona Becaș a fost recomandarea specialiștilor pentru noul parc din cartierul Bună Ziua. Parcul va fi realizat pe o suprafață de peste 10 hectare care deservește peste 6.500 de locuitori, într-o zonă în plină dezvoltare. Ne dorim ca viitorul parc Bună Ziua să devină un nod important în rețeaua verde a orașului. Concursul urmărește amenajarea zonei de parc de cartier cu toate dotările și echipamente necesare:alei, locuri de odihnă, terenuri de joacă, iluminat public. De asemenea, ne dorim integrarea ingenioasă a cursului principal al pârului Becaș în amenajarea propusă”, a detaliat Ovidiu Cîmpean, director de dezvoltare în Primăria Cluj-Napoca.

Studiu peisagistic privind viitorul parc . FOTO: George Trif/ Facebook

Calendarul concursului

  • Lansarea oficială a concursului - data lansării oficiale în SEAP – 17 iunie;
  • Data limită Predare proiecte - 22 august;
  • Jurizare proiecte - 26 – 28 august;
  • Anunț oficial câștigător (conferință de presă cu juriul) - 29 august.

CITEȘTE ȘI:

Cum va arăta Parcul Bună Ziua? A fost lansat un concurs internațional de soluții. Primarul Emil Boc: „Vrem să creștem calitatea vieții"

Concurs de soluții pentru amenajarea Parcului Bună Ziua. Până când se pot depune proiectele?

abonare newsletter