Externe

Avertismentul lui Macron. Dacă Rusia va câștiga în Ucraina va amenința România și Moldova, iar credibilitatea Europei va fi „redusă la zero”.

Președintele francez Emmanuel Macron a declarat, joi, că Rusia nu își va opri ambițiile teritoriale dacă va câștiga în Ucraina, reprezentând o amenințare pentru țările vecine Moldova, România și Polonia.

Președintele francez, Emmanuel Macron: Dacă Rusia va câștiga acest război, credibilitatea Europei va fi „redusă la zero”, cu riscuri pentru Republica Moldova și România/Foto: Emmanuel Macron Facebook.com Președintele francez, Emmanuel Macron: Dacă Rusia va câștiga acest război, credibilitatea Europei va fi „redusă la zero”, cu riscuri pentru Republica Moldova și România/Foto: Emmanuel Macron Facebook.com

 

 


„Dacă Rusia va câştiga acest război, credibilitatea Europei va fi redusă la zero”, a avertizat joi seara preşedintele francez Emmanuel Macron în cursul unui interviu televizat pe canalele France 2 şi TF1.

 


„Dacă abandonăm Ucraina, dacă lăsăm Ucraina să piardă acest război, Rusia va amenința cu siguranță Moldova, România, Polonia”, a avertizat în continuare președintele francez Emmanuel Macron. 

Ucraina a trecut în defensivă de-a lungul întregii linii a frontului în toamnă, după ce ofensiva pe care a lansat-o în vară a eşuat, fără să ducă la câştigurile scontate. De atunci Rusia a preluat iniţiativa şi a obţinut unele progrese în sectorul de Est al frontului datorită superiorităţii sale în materie de soldaţi şi artilerie.


Macron: Rusia nu trebuie să câștige acest război

Liderul francez și-a reiterat poziția conform căreia trimiterea de trupe occidentale în Ucraina nu trebuie exclusă, dar a spus că situația de astăzi nu impune acest lucru.

În cadrul reuniunii de lucru de la Paris, de la finalul lunii trecute, la care au participat liderii aliaţi pentru a discuta stadiul războiului de agresiune dus de Rusia împotriva Ucrainei, președintele francez Emmanuel Macron a susținut că țările occidentale ar putea trimite trupe pentru a sprijini Kievul. Declarația a provocat dezbateri aprinse în spațiul public, iar cancelarul Germaniei Olaf Scholz a negat, ulterior, posibilitatea de susținere a Ucrainei în fața agresiunii rusești prin trimiterea de trupe NATO


CITEȘTE ȘI: 
România nu va trimite militari pentru a lupta în Ucraina. Klaus Iohannis: „O posibilă trimitere de combatanţi nu poate fi luată în considerare sub mandat NATO”.

Astfel, solicitat să-și clarifice poziția cu privire la trimiterea de trupe terestre, președintele francez a spus: „Nu vom trece niciodată la ofensivă, nu vom lua niciodată inițiativa.

„Franța este o forță pentru pace... Astăzi, pentru a avea pace în Ucraina, nu trebuie să fim slabi, așa că trebuie să privim cu luciditate situația și să spunem cu hotărâre, voință puternică și curaj că suntem gata să folosim toate mijloacele de care dispunem pentru a ne atinge obiectivul, care este ca Rusia să nu câștige”, a explicat Macron.


Recent, președintele Klaus Iohannis a afirmat că România nu va trimite soldați în Ucraina, însă va continua să susțină statul vecin prin multe alte mijloace.

„România nu va trimite combatanţi în Ucraina. Noi sprijinim Ucraina în foarte multe feluri şi vom continua”, a declarat, marți, Klaus Iohannis, în cadrul unei conferinţe de presă, alături de omologul său din Muntenegru, Jakov Milatovic.

Citiți monitorulcj.ro și pe Google News

CITEȘTE ȘI:

Statele occidentale ar putea trimite trupe militare în Ucraina. Emmanuel Macron: Opțiunea nu ar trebui „exclusă”.

România nu va trimite militari pentru a lupta în Ucraina. Klaus Iohannis: „O posibilă trimitere de combatanţi nu poate fi luată în considerare sub mandat NATO”.

Ultimele Stiri
abonare newsletter