Externe

Statele occidentale ar putea trimite trupe militare în Ucraina. Emmanuel Macron: Opțiunea nu ar trebui „exclusă”.

Trimiterea de trupe occidentale în Ucraina ar putea reprezenta una dintre opțiunile de contracarare a războiului dus de Rusia în statul vecin.

Președintele francez Emmanuel Macron și Klaus Iohannis, președintele României, la reuniunea de la Paris/Foto: Administrația Prezidențială a României Președintele francez Emmanuel Macron și Klaus Iohannis, președintele României, la reuniunea de la Paris/Foto: Administrația Prezidențială a României

 

 


În cadrul reuniunii de lucru de la Paris, unde participă liderii aliaţi pentru a discuta stadiul războiului de agresiune dus de Rusia împotriva Ucrainei, președintele francez Emmanuel Macron a susținut că țările occidentale ar putea trimite trupe pentru a sprijini Kievul. 

Coaliție de sprijin pentru Ucraina

Macron a declarat, luni, că trimiterea de trupe occidentale pe teren în Ucraina nu ar trebui „exclusă” în viitor, considerând totuşi că, în această etapă, „nu există un consens” pentru această ipoteză.


„Nu există astăzi un consens pentru a trimite în mod oficial, asumat şi aprobat, trupe terestre. Dar în dinamică, nimic nu trebuie exclus. Vom face tot ce este necesar pentru a ne asigura că Rusia nu poate câştiga acest război”, a explicat preşedintele francez la finalul unei conferinţe internaţionale în sprijinul Ucrainei.

CITEȘTE ȘI: 
Șeful NATO cere europenilor să majoreze producția de arme. Avertismentul lui Jens Stoltenberg: confruntarea cu Rusia „ar putea dura zeci de ani”.

„Să avem modestia să constatăm că am întârziat adesea cu şase până la 12 luni. Acesta a fost obiectivul discuţiei din această seară: totul este posibil dacă este util să ne atingem obiectivul”, a explicat președintele francez Emmanuel Macron. 


Preşedintele francez a reamintit, totuşi, că aliaţii Ucrainei „nu sunt în război cu poporul rus", dar că "pur şi simplu nu vor să îi lase să câştige în Ucraina”.

Totodată, Macron a anunţat că aliaţii Ucrainei vor crea o coaliţie pentru a livra Ucrainei rachete cu rază medie şi lungă de acţiune.


S-a decis „crearea unei coaliţii pentru lovituri la distanţă şi, prin urmare, rachete şi bombe cu rază medie şi lungă de acţiune”, a anunţat Emmanuel Macron la încheierea conferinţei.

Acorduri bilaterale pentru a trimite trupe occidentale Kievului

Anterior, prim-ministrul slovac Robert Fico a declarat că mai mulţi membri ai NATO şi Uniunii Europene iau în considerare trimiterea de soldaţi în Ucraina pe o bază bilaterală.


Mă voi limita să spun că aceste teze (în pregătirea reuniunii de la Paris - n.r.) implică faptul că un număr de state membre ale NATO şi UE iau în considerare că îşi vor trimite trupe în Ucraina pe o bază bilaterală", a declarat Fico într-un briefing televizat în urma unei reuniuni a consiliului de securitate al Slovaciei.

„Nu pot spune în ce scop şi ce ar trebui să facă acolo”, a spus el, adăugând că Slovacia, membră a UE şi NATO, nu va trimite soldaţi în Ucraina.

CITEȘTE ȘI: 
Șeful Armatei solicită pregătirea populației pentru extinderea războiului de la granițele României. „Rusia nu se va opri aici”.

Fico a mai spus că el vede un risc de amplă escaladare a conflictului din Ucraina şi că nu pot fi dezvăluite publicului informaţii suplimentare.

Aproximativ 20 de lideri europeni, inclusiv Fico, s-au reunit luni la Paris pentru a-i trimite preşedintelui rus Vladimir Putin un mesaj de hotărâre europeană asupra Ucrainei şi a contracara discursul Kremlinului potrivit căreia Rusia este obligată să câştige un război care intră acum în al treilea an.

Preşedintele francez Emmanuel Macron i-a invitat pe liderii europeni la Palatul Elysee pentru o întâlnire de lucru anunţată recent din cauza a ceea ce consilierii săi spun că este o escaladare a agresiunii ruse în ultimele săptămâni.

Și preşedintele Klaus Iohannis a participat, luni, la Paris, la invitaţia preşedintelui Republicii Franceze, Emmanuel Macron, la o reuniune de lucru cu mai mulţi lideri aliaţi pentru a discuta stadiul războiului de agresiune dus de Rusia împotriva Ucrainei. În acest context, şeful statului a atras atenţia asupra implicaţiilor pe care războiul declanşat de Rusia le are asupra securităţii europene şi euroatlantice şi în special asupra securităţii la Marea Neagră, regiune în care efectele conflictului se resimt intens, potrivit unei informări publicate marți de Administrația Prezidențială. 

Citiți monitorulcj.ro și pe Google News

CITEȘTE ȘI:

Avertismentul șefului de stat major al Germaniei: armata germană trebuie să fie „aptă pentru război” în cinci ani.

Reconstrucția Ucrainei, estimată la peste 480 de miliarde de dolari. Peste 275.000 de obiective, distruse de război.

Ultimele Stiri
abonare newsletter