Externe

Parlamentul European a adoptat legea pentru protejarea libertății presei

Parlamentul European a făcut istorie prin adoptarea legii pentru protejarea libertății presei, a anunțat Roberta Metsola.

Parlamentul European a adoptat o lege care apără jurnaliștii. Sursă foto: Pixabay.com Parlamentul European a adoptat o lege care apără jurnaliștii. Sursă foto: Pixabay.com

 

 


Parlamentul European a făcut istorie prin adoptarea legii pentru protejarea libertății presei, a anunțat Roberta Metsola. 

Legea privind libertatea presei a fost propusă pentru prima dată de executivul UE în septembrie 2022, iar pe 13 martie 2024 a fost adoptată cu o majoritate covârșitoare, cu 464 de voturi „pentru”, 92 „împotrivă” și 65 de abțineri, informează euronews.com


„Astăzi, Parlamentul European a făcut istorie. Legea privind libertatea presei va proteja jurnaliștii împotriva interferențelor, îi va proteja de dezvăluirea surselor și va asigura transparența proprietății mass-media. Combate dezinformarea. Pentru Daphne. Pentru Ján. Pentru toți jurnaliștii amenințați. Pentru democrație”, a scris președinta Parlamentului European pe rețeaua de socializare X (fosta Twitter). 

 


 

Statele membre vor avea obligația să protejeze independența mass-mediei, iar toate formele de intervenție în deciziile editoriale vor fi interzise. Totodată, va fi interzisă utilizarea programelor spion împotriva jurnaliștilor și toate organizațiile mass-media vor trebui să facă publice informațiile despre proprietarii lor. 


Legea votată de Parlamentul European are ca scop protejarea presei libere, în condițiile în care presiunea asupra jurnaliștilor, în ultimii ani, a devenit tot mai mare. Legislația se va întoarce acum la Consiliu, înainte de a putea fi adoptată în mod oficial ca lege. 

Citiți monitorulcj.ro și pe Google News

CITEȘTE ȘI:

Presa din Kârgâzstan, sub atac! Țara asiatică „sugrumă” presa liberă! Jurnaliștii români cer eliberarea a 11 reporteri arestați.

abonare newsletter