Actualitate

Raport SUA: Libertatea presei, subminată în România

Raportul Departamentului de Stat privind situația drepturilor omului în lume în 2014 denunţă tentative de intimidare a jurnaliştilor şi menţionează cazul în care premierul Victor Ponta i-a numit „mujahedini” pe reporterii Mediafax sau cel în care fostul său purtător de cuvânt, Mirel Palada, spunea că îi face plăcere să-i „execute electric” pe „dobitoci”.

sursa foto renasterea.ro sursa foto renasterea.ro

„Ameninţările personale şi profesionale la adresa jurnaliştilor au subminat libertatea presei. Chiar dacă presa independentă este activă şi exprimă o diversitate de puncte de vedere în mod nerestricţionat, politicieni şi persoane care au legături strânse cu politicieni şi cu grupuri politice fie deţin, fie controlează indirect numeroase companii media, la nivel naţional şi local. Ştirile şi editorialele acestor companii media reflectă frecvent punctele de vedere ale proprietarilor. Au existat acuzaţii că proprietarii unor grupuri media au blocat ştiri care intrau în contradicţie cu interesele proprii şi i-au ameninţat pe autori", potrivit digi24.ro.

Potrivit raportului, „companii media deţinute de politicieni precum Dan Voiculescu (Partidul Conservator) şi Sebastian Ghiţă (Partidul Social-Democrat) au avut atacuri verbale repetate la adresa jurnaliştilor care au relatat despre afaceri controlate de ei sau despre activităţile Guvernului".


„În ianuarie, peste 340 de jurnalişti din întreaga ţară au protestat, denunţând "practici media degradante" folosite de un post tv deţinut de Voiculescu, Antena 3. Dan Tăpălagă, analist al site-ului de ştiri Hotnews, a semnalat că Ghiţă a făcut declaraţii pe care el şi familia lui le-au considerat acte de intimidare. Ghiţă a replicat că nu l-a ameninţat pe Tăpălagă, spunând că doar a fost enervat de jurnalist. Tăpălagă şi site-ul pentru care lucrează au scris în mod repetat despre contracte ale companiilor deţinute de Ghiţă cu instituţii guvernamentale", notează raportul.

La subcapitolul Violenţe şi acte de hărţuire, raportul Departamentului de Stat constată că „politicieni şi cetăţeni au insultat sau au hărţuit, în unele situaţii, jurnalişti”.


„În august 2014, trei jurnalişti au fost agresaţi în cursul unui miting organizat de postul tv Antena 3 ca protest faţă de condamnarea patronului, Dan Voiculescu, la zece ani de închisoare pentru fraude estimate la valoarea de 60 de milioane de euro (75 de milioane dolari). Mai multe ONG-uri şi instituţii media au acuzat poliţia că nu a intervenit pentru oprirea violenţelor”, menţionează raportul.

În acelaşi document se arată că atât premierul Victor Ponta, cât şi fostul său purtător de cuvânt Mirel Palada au ofensat public ziarişti angajaţi ai unor instituţii media care au criticat politicile guvernamentale.


„În iulie 2014, Ponta i-a numit pe reporterii agenţiei de presă Mediafax mujahedini şi talibani, iar în august Palada, pe pagina sa de Facebook, a calificat unii jurnalişti drept dobitoci, adăugând că ar simţi plăcere să îi execute electric. Atât presa, cât şi ONG-uri au considerat că Ponta şi Palada au încercat să intimideze jurnalişti independenţi. După aceste afirmaţii, Palada a fost înlocuit din funcţia de purtător de cuvânt", precizează Departamentul de Stat.

Citiți AICI raportul despre România.

Etichete: libertatea presei
Ultimele Stiri
abonare newsletter