Externe

Marea Britanie vrea să introducă o taxă suplimentară pe vaping pentru a descuraja nefumătorii să se apuce de acest obicei. De când se aplică?

Marea Britanie intenționează să introducă o taxă suplimentară pe vaping menită să decurajeze persoanele nefumătoare să se apuce de acest obicei.

O nouă taxă pe produsele de vaping va fi introdusă de Marea Britanie/Foto: pixabay.com O nouă taxă pe produsele de vaping va fi introdusă de Marea Britanie/Foto: pixabay.com

 

 


Ministrul britanic de finanțe, Jeremy Hunt, a anunțat introducerea unei taxe suplimentare pe produsele de vaping începând din octombrie 2026, informează Reuters

 


Vapingul a devenit o sursă de venituri din ce în ce mai mare pentru giganții tutunului, ca urmare a înăspririi reglementărilor privind tutunul și scăderea ratelor de fumat pe unele piețe.

Scopul taxei care va fi introdusă în octombrie 2026 este de a descuraja „nefumătorii să se apuce de vaping”, a potrivit ministrului de finanțe britanic, Jeremy Hunt. 


În paralel cu această măsură, autoritățile britanice vor să introducă și o creștere unică a taxei de tutun pentru menținerea stimulentului financiar de a alege vapatul în locul fumatului.

O creștere substanțială a utilizării vape-urilor de către nefumători și tineri a forțat guvernul britanic, care este susținător relativ al vapatului ca modalitate de reducere a efectelor nocive ale fumatului, să ia în considerare controale mai stricte.


Cele mai multe vape-uri sunt supuse taxei pe valoarea adăugată la cota standard de 20%, dar nu se aplică nicio taxă suplimentară. În același timp, potrivit analiștilor în domeniu, suprataxarea vapingului ar putea aduce beneficii jucătorilor mari de tutun de pe piețe. 

Țigările electronice ar putea fi interzise în spațiile publice din România

Un proiect de lege inițiat în primăvara anului trecut arată că definiţia fumatului trebuie adaptată, pentru a include şi inhalarea emisiilor şi a vaporilor rezultaţi din ţigaretele electronice, în contextul în care Comisia Europeană a emis în 29 iunie 2022 Directiva Delegată 2022/2100 de modificare a Directivei 2014/40/UE a Parlamentului European şi a Consiliului, în ceea ce priveşte retragerea anumitor exceptări care vizează produsele din tutun încălzit.


Astfel, inhalarea voluntară a emisiei rezultate în urma utilizării unui produs din tutun încălzit şi a vaporilor emişi de o ţigaretă electronică ar putea fi asimilată fumatului.

CITEȘTE ȘI: 
„Vapingul”, asimilat fumatului? Țigările electronice ar putea fi interzise în spațiile publice, în școli, dar și în restaurante și baruri

Inițiatorii proiectului consideră că definiţia fumatului trebuie adaptată, pentru a include şi inhalarea acestor emisii şi a vaporilor rezultaţi din ţigaretele electronice, în contextul în care statele membre aplică aceste dispoziţii începând cu octombrie 2023.

„Astfel, legislaţia actuală trebuie să fie adaptată la modificările care apar în cadrul societăţii, grăbite de evoluţia tehnologiei. Ţinând cont de faptul că se consumă atât produse cu tutun încălzit şi ţigaretele electronice în spaţii publice, mai ales în cele închise, precum restaurante, baruri, chiar şi şcoli, este necesară o intervenţie pentru a pune capăt acestei practici. Nu există niciun motiv care să permită consumul ţigaretelor electronice şi produselor din tutun încălzit în spaţiile în care este deja interzis fumatul ţigaretelor, al ţigaretelor de foi (trabucurilor), al cigarillos şi al pipelor”, subliniază iniţiatorii.

În România, așa-numita lege antifumat, inițiată de deputatul clujean Aurelia Cristea, a intrat în vigoare în primăvara lui 2016. Fumatul a fost interzis în toate spaţiile publice închise, respectiv instituţii publice, de învăţământ, de sănătate sau pentru protecţia şi îngrijirea copilului, cafenele, cluburi, baruri, restaurante, mijloace de transport în comun, inclusiv în taxiuri, precum şi locuri de joacă pentru copii, inclusiv cele în aer liber.

Citiți monitorulcj.ro și pe Google News

CITEȘTE ȘI:

„Vapingul”, asimilat fumatului? Țigările electronice ar putea fi interzise în spațiile publice, în școli, dar și în restaurante și baruri

Ultimele Stiri
abonare newsletter