Externe

Scenariul din Ucraina, aplicat în Moldova? Ministrul rus de Externe: „Regimul de la Chișinău calcă pe urmele celui de la Kiev. Vrea să anexeze Moldova la România”.

Ministrul rus de externe, Serghei Lavrov, a acuzat conducerea Republicii Moldova că încearcă să distrugă formatul negocierilor pentru reglementarea transnistreană şi a făcut o paralelă cu guvernarea de la Kiev.

Republica Moldova, vizată de amenințările Rusiei/în imagine: Serghei Lavrov, ministrul rus de Externe. Foto: mid.ru Republica Moldova, vizată de amenințările Rusiei/în imagine: Serghei Lavrov, ministrul rus de Externe. Foto: mid.ru

 

 


Republica Moldova, vizată de amenințările Rusiei

 

Ministrul rus de externe, Serghei Lavrov, a făcut uz de retorica iredentistă, specifică Moscovei, și a acuzat conducerea Moldovei că ar vrea anexarea teritoriului de peste Prut la România. Nu este prima dată când Rusia se lansează în acest tip de acuzații belicoase, sub pretextul „protecției” acordate cetățenilor ruși. 


„Am cerut regimului de la Chişinău, condus de cetăţeni români, care nu fac un secret din faptul că vor să anexeze Republica Moldova la România, ca acest regim să nu mai blocheze procesul de negocieri", a declarat vineri Lavrov.

CITEȘTE ȘI: 
Transnistria cere „protecție” Federației Ruse după aprobarea rezoluției pentru susținerea „suveranității” regiunii. Ce decizie va lua Putin?

„Conducerea transnistreană vorbeşte de mult timp despre acest lucru: formatul 5+2 a permis luarea în considerare a intereselor transnistrenilor în contextul păstrării integrităţii teritoriale a Republicii Moldova. Tocmai reluarea acestui format este ceea ce solicită Transnistria, în timp ce conducerea română de la Chişinău încearcă să distrugă definitiv acest format", a susţinut ministrul rus, care a vorbit în cadrul Forumului Diplomatic de la Antalya, în Turcia.


De asemenea, el a atras atenţia asupra faptului că „regimul care s-a instalat la Chişinău calcă pe urmele regimului de la Kiev, anulează tot ce este rusesc, discriminează limba rusă în toate domeniile şi, împreună cu ucrainenii, exercită presiuni economice serioase asupra Transnistriei”.

Reacția Chișinăului: „Rusia a atacat Ucraina”

Preşedinta Republicii Moldova, Maia Sandu, spune că formatul de negocieri 5+2 este nefuncţional, iar miza Chişinăului este acum aducerea treptată a regiunii transnistrene în câmpul legislativ al Republicii Moldova. Şefa statului spune că regiunea din stânga Nistrului va trebui să se conformeze legislaţiei naţionale pentru a putea beneficia de toate avantajele apropierii de Uniunea Europeană.


„Formatul 5+2 nu poate să funcţioneze în situaţia în care doi membri ai acestui format sunt în război. Rusia a atacat Ucraina şi Ucraina nu vrea să participe la acest format. Noi facem ce este bine pentru cetăţenii noştri. (...).

CITEȘTE ȘI: 
Rusia susține că a testat o rachetă nucleară, la o zi după amenințările lui Putin către Occident

Reîntregim ţara şi întreprindem paşi mici în diferite domenii care ar conduce la această reîntregire, ca să beneficiem cu toţii de procesul de integrare europeană, care înseamnă beneficii şi până să ajungem stat membru, şi mult mai multe beneficii după ce vom deveni stat membru. Regiunea transnistreană beneficiază de prevederile Acordului de Asociere; pentru ca aceste beneficii să fie păstrate şi crescute, stânga Nistrului trebuie să se conformeze unor rigori ale Uniunii Europene", a reacționat președintele Republicii Moldova, Maia Sandu.


„Negocieri” pentru reglementarea situației din stânga Nistrului

La negocierile în format 5+2 privind reglementarea transnistreană participau cele două „părţi în conflict” (Chişinăul şi regiunea separatistă) şi trei mediatori: Rusia, Ucraina şi Organizaţia pentru Securitate şi Cooperare în Europa (OSCE). La formatul iniţial s-au adăugat ulterior doi actori cu statut de observatori: Uniunea Europeană şi Statele Unite.

„Vreau să fie foarte clar, noi nu avem nimic împotriva ruşilor, noi avem împotriva tancurilor ruseşti. Noi nu avem ceva împotriva lor, noi vrem doar ca Federaţia Rusă, ca şi alte state, să respecte Republica Moldova, să respecte alegerea cetăţenilor Republicii Moldova. Noi suntem o ţară democratică, încă trebuie să mai consolidăm această democraţie, dar oamenii decid ce fac, unde merg, cu cine cooperează”, a declarat Maia Sandu.

Liderii din Transnistria au solicitat săptămâna aceasta sprijinul și „protecția” Rusiei în fața așa-zisei presiuni din partea Republicii Moldova. Membrii congresului de la Tiraspol au adoptat o rezoluție pentru susținerea „suveranității” regiunii.

Citiți monitorulcj.ro și pe Google News

CITEȘTE ȘI:

Comisia Europeană a aprobat deschiderea negocierilor de aderare la UE cu Moldova și Ucraina

Rusia susține că „protejarea” Transnistriei reprezintă o „prioritate”, după cererea de ajutor a Tiraspolului

Ultimele Stiri
abonare newsletter