Externe

Transnistria cere „protecție” Federației Ruse după aprobarea rezoluției pentru susținerea „suveranității” regiunii. Ce decizie va lua Putin?

Liderii din Transnistria au solicitat sprijinul și „protecția” Rusiei în fața așa-zisei presiuni din partea Republicii Moldova. Membrii congresului de la Tiraspol au adoptat o rezoluție pentru susținerea „suveranității” regiunii.

Transnistria solicită „protecția” Rusiei/Foto: novostipmr.com Transnistria solicită „protecția” Rusiei/Foto: novostipmr.com

 

La Tiraspol, „capitala” regiunii separatiste Transnistria, nerecunoscute la nivel international, s-a desfășurat miercuri un congres al deputaţilor de toate nivelurile, convocat doar în situaţii excepţionale. În rezoluția adoptată miercuri, politicienii separatiști invocă constrângeri fiscal-vamale care ar fi fost impuse Tiraspolului de Guvernul de la Chișinău și au solicitat ajutorul Rusiei pentru a proteja regiunea. 


 

Joi, 29 februarie, Vladimir Putin are programat un discurs în fața Adunării Federale a Rusiei, prilej cu care ar putea avea o reacție cu privire la solicitarea deputaților transnistreni. 


„Cerem Consiliului Federaţiei şi Dumei de Stat a Rusiei (cele două camere ale parlamentului federal rus - n.r.) să implementeze măsuri de protecţie a Transnistriei pe fondul presiunii sporite din partea Republicii Moldova”, se arată în textul rezoluţiei adoptate de deputaţii locali.

Cei 600 de deputaţi din stânga Nistrului cer Rusiei să „apere Transnistria” şi pe cei peste 220.000 de cetăţeni ruşi din această regiune secesionistă.


Citiți monitorulcj.ro și pe Google News

CITEȘTE ȘI:

Republica Moldova ar putea adera la UE fără Transnistria, pentru a evita interferențele Moscovei. „Ar însemna să îi dăm Kremlinului drept de veto”

abonare newsletter