Externe

Trupul lui Aleksei Navalnîi a fost predat mamei sale, la peste o săptămână de la moartea opozantului rus

Trupul neînsufleţit al activistului rus Aleksei Navalnîi, decedat în închisoare pe 16 februarie, a fost predat sâmbătă mamei sale.

Trupul neînsufleţit al activistului rus Aleksei Navalnîi, decedat în închisoare pe 16 februarie, a fost predat sâmbătă mamei sale/ Foto: Kyiv Post - Facebook Trupul neînsufleţit al activistului rus Aleksei Navalnîi, decedat în închisoare pe 16 februarie, a fost predat sâmbătă mamei sale/ Foto: Kyiv Post - Facebook

 

 


Trupul neînsufleţit al activistului rus Aleksei Navalnîi, decedat în închisoare pe 16 februarie, a fost predat sâmbătă mamei sale, a anunţat purtătoarea de cuvânt a lui Navalnîi, potrivit agenţiilor internaţionale de presă citate de Agerpres.ro

 


„Corpul lui Navalnîi a fost predat mamei sale. Le mulţumim tuturor celor care au cerut acest lucru împreună cu noi”, a menţionat purtătoarea de cuvânt Kira Iarmici pe platforma X, după ce mama opozantului, Liudmila Navalnaia, reclamase că autorităţile ruse tergiversează predarea cadavrului.

„Urmează funeraliile, dar nu ştim dacă autorităţile vor împiedica desfăşurarea lor aşa cum doreşte familia şi cum merită Aleksei”, a adăugat Kira Iarmici.


Opozantul lui Putin a murit subit la 47 de ani

Opozantul Aleksei Navalnîi a murit subit pe 16 februarie la vârsta de 47 de ani în închisoarea din regiunea arctică unde efectua o pedeapsă de 19 ani de detenţie. Cauzele decesului său încă nu sunt clare.

În ziua anterioară decesului el participase prin legătură video la două audieri în faţa instanţei şi nu a reclamat nimic legat de starea sa de sănătate. Totuşi, la diversele audieri în procesele sale la care a participat în ultimele luni, Navalnîi părea slăbit şi îmbătrânit. El avea numeroase probleme de sănătate din cauza unei greve a foamei şi a unei otrăviri căreia în 2020 i-a supravieţuit miraculos.


Activistul rus a denunţat drept politice numeroasele sale procese, considerându-le o modalitate de a-l pedepsi pentru opoziţia împotriva preşedintelui Vladimir Putin.

Navalnîi, despre care Kremlinul afirmă că lucra pentru CIA-ul american, l-a acuzat pe Putin că a ordonat FSB-ului să-l otrăvească în august 2020 cu substanţa chimică Noviciok. Transferat la un spital în Germania după acea otrăvire, opozantul rus a revenit la Moscova în ianuarie 2021, cu toate că era conştient că risca să fie arestat. Deşi aflat în detenţie de atunci, el transmitea cu regularitate mesaje pe social media, adesea ironice la adresa lui Putin şi administraţiei carcerale şi în care de obicei critica puterea rusă.


Citiți monitorulcj.ro și pe Google News

CITEȘTE ȘI:

Acuzațiile potrivit cărora Vladimir Putin ar fi responsabil pentru moartea opozantului Aleksei Navalnîi, respinse de Kremlin. „Acuzații total nefondate”.

Cadavrul lui Aleksei Navalnîi ar fi fost dus la un spital din Siberia. Acesta ar avea vânătăi pe tot corpul.

Ultimele Stiri
abonare newsletter