Externe

Acuzațiile potrivit cărora Vladimir Putin ar fi responsabil pentru moartea opozantului Aleksei Navalnîi, respinse de Kremlin. „Acuzații total nefondate”.

Kremlinul a respins marţi acuzaţiile „grosiere şi nefondate" ale văduvei lui Aleksei Navalnîi, Iulia, care a afirmat recent că preşedintele Vladimir Putin a dat ordin ca soţul ei, principalul opozant al regimului rus, să fie ucis în închisoare.

Moscova califică drept „nefondate” acuzațiile potrivit cărora Putin ar fi responsabil pentru moartea opozantului Aleksei Navalnîi/Foto: Kyiv Post - Facebook Moscova califică drept „nefondate” acuzațiile potrivit cărora Putin ar fi responsabil pentru moartea opozantului Aleksei Navalnîi/Foto: Kyiv Post - Facebook

 

 


„Evident, acestea sunt acuzaţii grosolane şi total nefondate la adresa şefului statului rus, dar având în vedere că Iulia Navalnaia a rămas văduvă cu câteva zile în urmă, nu voi comenta”, a declarat purtătorul de cuvânt al Kremlinului, Dmitri Peskov.

 

CITEȘTE ȘI: 
Văduva lui Navalnîi: „Voi continua munca soţului meu şi voi lupta pentru o Rusie liberă”

„Vladimir Putin l-a ucis pe soţul meu, Aleksei Navalnîi. Putin l-a ucis pe tatăl copiilor mei. Odată cu el, (Putin) a dorit să ne ucidă speranţa, libertatea, viitorul”, a afirmat, luni, Iulia Navalnaia într-un discurs video către ruşi, anunţând că va continua lupta răposatului ei soţ.


Potrivit purtătorului de cuvânt al Kremlinului, Vladimir Putin nu a vizionat această declaraţie video a Iuliei Navalnaia, notează Reuters.

Iulia Navalnaia: „Voi lupta pentru o Rusie liberă”

Navalnaia a declarat în înregistrarea video difuzată luni - la trei zile după anunţul morţii soţului ei şi care intervine cu mai puţin de o luna înainte de alegerile prezidenţiale - că va lupta pentru o „Rusie liberă” şi a făcut apel la susţinători să se opună lui Putin cu mai multă furie ca oricând până acum.


În mesajul său, Navalnaia, în vârstă de 47 de ani, a dat de înţeles că va încerca să ajute la conducerea unei opoziţii în stare de şoc şi l-a acuzat pe Putin de asasinarea lui Aleksei Navalnîi, lucru pe care Kremlinul l-a negat.

Cadavrul, ținut ascuns două săptămâni

Ea a afirmat că motivul pentru care autorităţile nu au predat încă trupul lui Navalnîi mamei sale în vârstă a fost că se aşteaptă ca urmele intoxicării cu agent neurotoxic Noviciok să dispară din corpul său.


Aliaţii lui Navalnîi au citat un anchetator rus care a declarat că autorităţile au nevoie de cel puţin 14 zile pentru a efectua diverse „teste chimice” pe corpul acestuia şi că, prin urmare, nu pot preda încă trupul.

Cu toate acestea, Peskov a declarat că afirmaţiile Iuliei Navalnaia privind utilizarea unui agent neurotoxic împotriva soţului ei sunt nefondate, notează Reuters.


„Nu sunt familiarizat cu această declaraţie. Dar dacă a conţinut astfel de cuvinte, nu sunt altceva decât acuzaţii nefondate, pentru că nu sunt susţinute de nimic, nu sunt confirmate”, a spus Peskov.

Navalnîi, în vârstă de 47 de ani, s-a prăbuşit pierzându-şi cunoştinţa şi a murit subit vineri după o plimbare în colonia penală „Lupul polar”, situată dincolo de Cercul Polar, unde ispăşea o pedeapsă de 19 ani de închisoare pentru extremism, a anunţat serviciul penitenciar rus.

CITEȘTE ȘI: 
Opozantul rus Aleksei Navalnîi a murit în închisoare. Acesta s-ar fi simțit rău după o plimbare.

Occidentul şi susţinătorii lui Navalnîi afirmă că Putin este responsabil pentru moartea opozantului. Kremlinul a negat orice implicare şi a declarat că afirmaţiile occidentale potrivit cărora Putin ar fi responsabil sunt inacceptabile.

Putin nu a făcut niciun comentariu public cu privire la moartea lui Navalnîi, al cărui nume nu l-a rostit niciodată în public, dar aceasta a adâncit şi mai mult fractura în relaţiile dintre Moscova şi Occident în urma războiului de aproape doi ani în Ucraina.

Purtătorul de cuvânr al Kremlinului a calificat drept o rutină promovarea de către Vladimir Putin, luni, a unor înalţi funcţionari din Serviciul penitenciarelor din Rusia, la trei zile după moartea în închisoare a liderului opoziţiei. „Sunt nişte procese normale de avansare” în grad, a comentat Peskov.

Citiți monitorulcj.ro și pe Google News

CITEȘTE ȘI:

Cadavrul lui Aleksei Navalnîi ar fi fost dus la un spital din Siberia. Acesta ar avea vânătăi pe tot corpul.

Ultimele Stiri
abonare newsletter