Externe

Trump afirmă că el a „întărit NATO” în perioada în care s-a aflat la preşedinţia SUA

Fostul preşedinte american Donald Trump, care candidează pentru un nou mandat la alegerile din noiembrie, a susţinut luni că el a „întărit NATO” în perioada în care s-a aflat la preşedinţia SUA.

Trump afirmă că el a „întărit NATO” în perioada în care s-a aflat la preşedinţia SUA Foto: SkyNews youtube.com Trump afirmă că el a „întărit NATO” în perioada în care s-a aflat la preşedinţia SUA Foto: SkyNews youtube.com

 

Fostul lider de la Casa Albă a făcut această precizare pe fondul controversei create de o declaraţie a sa în sensul că ar permite Rusiei să atace statele membre ale Alianţei care nu-şi îndeplinesc angajamentele financiar, scrie Agerpres.


„Eu am întărit NATO”, a scris Trump, candidatul cu cele mai mari şanse la nominalizarea republicană, pe reţeaua Truth Social, al cărei co-fondator este.

„Când le-am spus celor 20 de ţări că nu-şi achită contribuţia pe care ar trebui să o plătească şi că dacă nu fac acest lucru nu vor beneficia de protecţia armatei SUA, au început să vină banii", a afirmat Trump.


„După atâţia ani în care SUA au plătit nota, a fost încântător. Dar acum, că nu mai sunt eu să le spun să plătească, iar au ajuns ca înainte”, a conchis el.

Sâmbătă, la un eveniment de campanie în Carolina de Sud, Trump a atenţionat că nu va „apăra” de Rusia ţările care nu respectă ţinta stabilită de NATO de a cheltui 2% din PIB pentru apărare.


„De fapt, i-aş încuraja să facă ce naiba vor”, a spus Trump cu referire la Rusia, punând sub semnul întrebării angajamentul de apărare colectivă al Alianţei.

Nu este clar dacă Trump chiar a purtat vreodată o astfel de conversaţie cu un alt şef de stat, notează dpa.


Citiți monitorulcj.ro și pe Google News

 

CITEȘTE ȘI:

Reacția NATO la declarația lui Donald Trump privind încurajarea Rusiei să atace aliații SUA. „Subminează întreaga noastră securitate”.

Donald Trump, discurs electoral halucinant. Fostul președinte SUA afirmă că ar lăsa Rusia „să facă orice vrea” țărilor NATO care nu plătesc suficient pentru Apărare.

Ron DeSantis se retrage din cursa pentru prezidențiale și îl susține pe Donald Trump

Ultimele Stiri
abonare newsletter