Externe

Olanda a declarat că este de acord cu aderarea Bulgariei la spaţiul Schengen

Olanda a declarat vineri că este de acord cu aderarea Bulgariei la spaţiul Schengen. Austria rămâne singura ţară care ar trebui să îşi schimbe poziţia şi să accepte aderarea la Schengen a României şi a Bulgariei.

Steagul Bulgariei / Foto: pixabay.com Steagul Bulgariei / Foto: pixabay.com

 

 


Olanda a declarat vineri că este de acord cu aderarea Bulgariei la spaţiul Schengen, transmit Reuters şi AFP, scrie agerpres.ro. Anunţul a fost făcut Ministerul Justiţiei olandez, ceea ce pune capăt opoziţiei de lungă durată a Olandei faţă de intrarea Bulgariei în spaţiul european de liberă circulaţie.

 


La Consiliul Justiţie şi Afaceri Interne (JAI) din decembrie 2022, Olanda se pronunţase împotriva aderării Bulgariei (indirect şi împotriva aderării României) la spaţiul Schengen, obiecţiile olandeze fiind legate în special de corupţie şi migraţie. Însă, vineri, Ministerul Justiţiei olandez a declarat că acum Bulgaria îndeplineşte condiţiile pentru a se alătura spaţiului Schengen.

În acest context, Austria rămâne singura ţară care ar trebui să îşi schimbe poziţia şi să accepte aderarea la Schengen a României şi a Bulgariei, ce îndeplinesc criteriile tehnice necesare. Viena s-a pronunţat în ultimul an împotriva extinderii spaţiului de liberă circulaţie, invocând faptul că acesta nu este funcţional întrucât în centrul şi vestul Europei ajung numeroşi migranţi neînregistraţi.


Totuşi, în urmă cu câteva zile Austria a lăsat de înţeles că ar accepta intrarea în Schengen într-o primă fază a României şi a Bulgariei cu frontierele aeriene.

Aflat la Bruxelles, preşedintele Klaus Iohannis a afirmat joi că tema aderării României la spaţiul Schengen "rămâne complicată" şi că în acest dosar „mai este mult de negociat”.


Citiți monitorulcj.ro și pe Google News 

CITEȘTE ȘI:

România pledează pentru un termen clar, în 2024, pentru aderarea completă la spațiul Schengen

Valentin Naumescu, despre aderarea la Schengen: „Politic, cel puțin, pare să se deblocheze un dialog al Vienei cu Comisia Europeană"

Ultimele Stiri
abonare newsletter