Externe

Orașul în care poți să bei alcool în parc, dacă respecți câteva reguli. La noi de ce nu se poate?

În timp ce în România riști să fii amendat dacă bei o bere în spații publice, un oraș din străinătate a implementat un proiect pilot prin care cetățenii pot să consume băuturi alcoolice în mai multe parcuri, dacă respectă câteva reguli de bun simț.

Proiect pilot: În Toronto poți consuma băuturi alcoolice în anumite parcuri / Foto: Facebook - City of Toronto Proiect pilot: În Toronto poți consuma băuturi alcoolice în anumite parcuri / Foto: Facebook - City of Toronto

 

 


Orașul Toronto din Canada a lansat oficial, pe 2 august 2023, un nou program pilot care permite rezidenților și vizitatorilor cu vârsta de 19 ani și peste să consume în mod responsabil propriile băuturi alcoolice în 27 de parcuri. Proiectul pilot se va desfășura până luni, 9 octombrie.

 


Mai multe informații despre program, inclusiv locațiile parcurilor, regulamentele și restricțiile, sunt disponibile pe pagina web a City’s Alcohol in Parks Pilot.

În iulie, Consiliul Local din Toronto a aprobat ca programul să se desfășoare în parcurile selectate și confirmate în consultare cu consilierii locali. Programul pilot se bazează pe îndrumări de sănătate publică, siguranța publică și considerații operaționale, precum și pe experiențele altor orașe canadiene.


CITEȘTE ȘI: 
Un tânăr mutat la Cluj, mesaj după ce a fost amendat pentru că a băut bere în parc: „Îmi cer scuze pentru comportamentul de la coada vacii”
Băuturile alcoolice ar putea fi vândute din nou pe stadioanele din România

 

Primăria orașului a explicat că există câteva reguli  pe care ar trebui să le știi înainte să iei o băutură alcoolică răcoritoare și să ieși într-unul dintre parcurile incluse în programul pilot:


  •  Fii responsabil și respectuos cu ceilalți și cu frumoasele parcuri din Toronto. „Vă rugăm să ridicați după dvs. și să aruncați deșeurile în coșurile disponibile. Vă rugăm să raportați orice coș de gunoi care se revarsă”, a transmis Primăria Toronto.
  • Legile pentru băuturi alcoolice încă se aplică (Liquor License and Control Act, 2019), ceea ce înseamnă că este interzisă intoxicarea publică (n-ai voie să te îmbeți tare) sau furnizarea/servirea de alcool persoanelor sub 19 ani. 
  • Păstrați o distanță (2 m) de piscine/punți de înot, precum și de locurile de joacă sau skatepark.
  • Consumați alcool doar în cele 27 de parcuri pilot.
  • Un permis și o licență sunt încă necesare pentru a vinde sau a servi băuturi alcoolice în orice parc.

CITEȘTE ȘI:
Românilor le place să bea! Țara noastră, locul 2 în UE la frecvența episoadelor de băut intens

 

Care e situația în România? 

Potrivit Legii nr. 61 din 27 septembrie 1991, Art. 3, constituie contravenţie săvârşirea oricăreia dintre următoarele fapte:


„23) consumul de băuturi alcoolice în următoarele locuri publice: drumuri publice, parcuri, stadioane şi terenuri sportive, instituţii culturale, săli de spectacole, instituţii sau unităţi economice, toate mijloacele de transport în comun, autogări, gări şi aeroporturi, de stat şi private, sau alte locuri prevăzute de lege. În incinta acestor locuri publice se pot consuma băuturi alcoolice prin delimitarea unor spaţii special amenajate pentru consumarea băuturilor alcoolice, prin hotărârea conducerilor locurilor publice respective. Sunt exceptate localurile de alimentaţie publică şi turism, cum sunt: restaurante, baruri şi discoteci. În locurile publice enumerate se interzice cu desăvârşire consumul de băuturi alcoolice de către persoanele care nu au împlinit vârsta de 18 ani.”

Astfel, dacă locul nu este delimitat, potrivit legii, poți primi o amendă de la 100 lei la 500 lei, când consumi băuturi alcoolice în spațiul public.

Recent, un tânăr mutat la Cluj a povestit cum a primit amendă de la Poliția Locală Florești fiindcă a băut bere pe o bancă din parc, chiar dacă avea un comportament civilizat și nu a deranjat pe nimeni.

Citiți monitorulcj.ro și pe Google News

CITEȘTE ȘI:

Comercializarea băuturilor alcoolice minorilor, sancționată prin suspendarea activității pentru localuri

Letonia donează Ucrainei mașinile confiscate de la șoferii cu alcoolemie ridicată

abonare newsletter