Actualitate

Românilor le place să bea! Țara noastră, locul 2 în UE la frecvența episoadelor de băut intens

Unele țări din UE au mai multe episoade de băut intens decât altele. România se află pe locul 2 în ceea ce privește frecvența episoadelor de băut intens.

Românilor le place să bea! Țara noastră, locul 2 în UE la frecvența episoadelor de băut intens/ Foto: pixabay.com Românilor le place să bea! Țara noastră, locul 2 în UE la frecvența episoadelor de băut intens/ Foto: pixabay.com

 

 


Băutul intens e definit în Uniunea Europeană drept ingerarea echivalentului a cel puțin 60 de grame de etanol pur (echivalând cu aproximativ șase băuturi standard) într-o singură repriză. România e printre fruntașe în UE, potrivit unei statistici OMS preluate de Euronews Italia.

 


Aproape 1 din 5 europeni (19%) afirmă că a avut în 2019 episoade de băut intens cel puțin o dată pe lună.

Cea mai mai mare proporție a adulților care participă la astfel de episoade măcar o dată pe lună se regăsește în Danemarca (38%), urmată de România (35%), Luxembourg (34%), Germania (30%) și Belgia (28%).


Interesant este că țări în care o parte semnificativă a populației bea zilnic, cum sunt Spania și Italia, se află la coada clasamentului băutului intens, cu 6%, respectiv 4%.

Potrivit sursei citate anterior, în fiecare an în Europa, fiecare persoană în vârstă de minim 15 ani consumă, în medie, 9,5 litri de alcool pur, ceea ce echivalează cu aproximativ 190 de litri de bere, 80 de litri de vin sau 24 de litri de băuturi spirtoase.


Aceasta este conform raportului european de sănătate din 2021 al Organizației Mondiale a Sănătății (OMS).

Consumul total de alcool pe cap de locuitor a scăzut cu 2,5 litri (21%) între 2000 și 2019 în Regiunea Europeană a OMS, care acoperă o arie geografică vastă de 53 de țări, inclusiv Rusia și fostele state sovietice precum Moldova. Dar oamenii continuă să bea, mai ales în Europa de Vest. Din cele 10 țări care beau cel mai mult din lume (și ajustând pentru consumul turistic), nouă sunt situate în Uniunea Europeană (UE).În 2019, 8,4% din populația adultă a UE (15 ani sau mai mult) a consumat alcool în fiecare zi, 28,8% au băut săptămânal și 22,8% lunar, în timp ce 26,2% au declarat că nu au consumat niciodată băuturi alcoolice sau nu au consumat deloc. ultimele 12 luni.Între țările UE, există diferențe mari în ceea ce privește consumul estimat de alcool, dar o tendință rămâne predominantă: bărbații beau mai mult decât femeile: 13,0% dintre bărbați față de 4,1% dintre femei consumă alcool în fiecare zi; 36,4% dintre bărbați față de 21,7% dintre femei beau în fiecare săptămână.


Care țară bea cel mai mult din Europa?

În 2019, primele 10 țări europene cu cel mai mare consum de alcool pe cap de locuitor au fost Cehia (14,3 litri), Letonia (13,2), Moldova (12,9), Germania (12,8), Lituania (12,8), Irlanda (12,7), Spania (12,7). ), Bulgaria (12,5), Luxemburg (12,4) și România (12,3).

Țările cu cel mai mare consum de alcool pe cap de locuitor/ Sursa: 2021 European health report, World Health Organization

Citiți monitorulcj.ro și pe Google News 

CITEȘTE ȘI:

Alcoolici de mici! Copiii beau alcool de la 9 ani!

20% dintre tinerii români stau pe banii părinților. Cei mai leneși din UE!

abonare newsletter