Externe

Moscova acuză Ucraina că masează trupe la granița Transnistriei. „Orice acțiune care amenință securitatea lor, considerată un atac asupra Federaţiei Ruse”

Ministerul rus al Apărării a acuzat vineri Ucraina că masează trupe în apropierea Transnistriei. Moscova susține că va riposta în cazul unor „provocări” militare ucrainene.

Rusia își intensifică retorica agresivă la adresa Ucrainei și implică Transnistria/captură foto: Ambasada Rusiei în România - Посольство России в Румынии Facebook.com Rusia își intensifică retorica agresivă la adresa Ucrainei și implică Transnistria/captură foto: Ambasada Rusiei în România - Посольство России в Румынии Facebook.com

 

 


Recent, Maia Sandu a denunțat o potențială destabilizare politică în Moldova, orchestrată de Rusia.

 


Vineri, 24 februarie 2023, când este marcat un an al invaziei Moscovei în Ucraina, Federația Rusă își intensifică retorica agresivă la adresa conducerii Ucrainei, mizând pe „jocul” Transnistriei. 

 „Nimeni să nu se îndoiască: forţele armate ale Federaţiei Ruse vor replica într-o manieră adecvată oricărei provocări a regimului de la Kiev”, a transmis Ministerul rus de Externe într-un comunicat, în care menţionează de asemenea că Ucraina desfăşoară efective şi echipamente militare în apropierea Transnistriei.


CITEȘTE ȘI:
Un an de război în Ucraina. Boc: „Europa a greșit când i-a permis lui Putin să anexeze Crimeea”

„Avertizăm Statele Unite, ţările membre ale NATO şi pe protejaţii lor ucraineni împotriva oricărei iniţiative aventuroase”, atrage atenţia MAE rus.

Și ministerul rus al Apărării acuzase anterior Ucraina că plănuieşte „o invazie” asupra Transnistriei printr-o operaţiune sub steag fals, şi anume „un pretins atac al trupelor ruse dinspre teritoriul Transnistriei”, acuzaţii negate de guvernul de la Chişinău. 


Ambasada Rusiei în România - Посольство России в Румынии Facebook.com

Armata rusă menţine în Transnistria un contingent militar şi controlează depozitul de muniţii de la Cobasna, unde sunt depozitate circa 20.000 de tone de muniţii.

Făcând referire la trupele sale din acest contingent, MAE rus a mai menţionat în comunicatul emis vineri că „orice acţiune care ameninţă securitatea lor va fi considerată, în baza dreptului internaţional, un atac asupra Federaţiei Ruse”, potrivit agerpres.ro

Președintele rus Vladimir Putin a anulat recent un decret care data din 2012 şi care stabilea principiile directoare ale politicii externe a Federaţiei Ruse. În documentul anulat erau prevăzute aspecte legate de soluţionarea problemei transnistrene pe baza respectării suveranităţii, integrităţii teritoriale şi statutului de neutralitate a Moldovei. 


Secretarul Consiliului Național de Securitate și Apărare al Ucrainei, Alexei Danilov, afirma recent că Rusia ar intenționa să dea o lovitură de stat în Moldova în viitorul apropiat. Pentru aceasta, Kremlinul ar putea implica luptători ceceni, potrivit presei din Ucraina

Informația că Rusia ar pregăti o lovitură de stat în Moldova, în viitorul apropiat, a fost confirmată și de președintele Maia Sandu. 

CITEȘTE ȘI:

Maia Sandu denunță o potențială destabilizare politică în Moldova, orchestrată de Rusia

Moldova primește blindate Piranha. Separatiștii din Transnistria: „Amenință stabilitatea din zonă”

Ucraina trăiește un an de la începutul războiului. Cronologia celor mai importante evenimente din ultimele 12 luni de conflict

abonare newsletter