Actualitate

Moldova primește blindate Piranha. Separatiștii din Transnistria: „Amenință stabilitatea din zonă”

Moldova primește un prim lot de transportoare blindate Piranha. Întărirea armatei stârnește nemulțumiri în Transnistria, regiune cu câteva mii de militari și stocuri substanțiale de armament.

Moldova primește primele blindate Piranha. Transnistria se revoltă/captură foto:piatauto.md Moldova primește primele blindate Piranha. Transnistria se revoltă/captură foto:piatauto.md

 

 


Pe finalul lui 2022, Moldova își închidea temporar frontiera cu Ucraina, din cauza unui atac masiv de rachete lansat de Moscova.

 


Aşa zisul „ministru de externe” de la Tiraspol (Transnistria), Vitali Ignatiev, a declarat că „militarizarea şi înarmarea Republicii Moldova nu reprezintă o decizie constructivă” după anunţul că primele transportoare blindate de tip Piranha livrate armatei moldovene urmau să ajungă marţi la Chişinău.

„Nu exclud că această tehnică va apărea în apropierea Zonei de Securitate sau chiar în această zonă. În loc să întreprindă eforturi politico-diplomatice pentru a rezolva problema într-un mod civilizat şi constructiv, vedem o cu totul altă abordare, care nu duce la stabilitate şi securitate pe malurile Nistrului. Militarizarea şi înarmarea Republicii Moldova nu este o decizie bună şi constructivă”, a declarat Ignatiev, potrivit deschide.md


CITEȘTE ȘI:
Moldova a închis frontiera de nord cu Ucraina. Rusia ar fi lansat peste 120 de rachete

Regiunea transnistreană, ai cărei lideri secesioniști susțin că militarizarea nu va duce la nimic bun, este înarmată până în dinți. 

Conform unei analize efectuate în 2022 de Centrul Militar Ucrainean, pe lângă cei peste 1600 militari ruși staționați ilegal, separatiștii dispun de o armată de aproximativ 6000 de militari.


Unitățile armate sunt dotate exclusiv cu echipamente sovietice, provenite de la fosta Armată a 14-a a URSS. În timpul războiului de pe Nistru, separatiștii au luat din depozitele armatei ruse 13 mii de arme de calibru mic, 20 de milioane de cartușe, 19 tancuri, lansatoare de grenade RPG-7, grenade antitanc RPG-18, RPG-26 în număr total de aproximativ 12.000 de unități, echipamente de comunicații, echipamente de inginerie, peste 50 de transportoare blindate, zeci de mortiere. Totuși, după cum s-a dovedit mai târziu, acestea nu sunt cifrele finale. Totuși, în urma desființării Armatei a 14-a, separatiștii au primit și mai mult armament.

Ministerul Apărării din Republica Moldova anunță primirea primului lot de blindate Piranha/captură foto: Ministerul Apărării Republica Moldova Facebook.com

Pentru moldoveni orice tehnică primită e o adevărată gură de oxigen. Anunțul privind ajungerea transportoarelor Piranha în Republica Moldova, cu scopul de a întări înzestrarea Armatei Naționale, a fost făcut chiar de Ministerul Apărării de la Chișinău în cursul zilei de marți. 

CITEȘTE ȘI:

Moldova a închis frontiera de nord cu Ucraina. Rusia ar fi lansat peste 120 de rachete

Maia Sandu susține că Republica Moldova poate deveni stat membru UE până în 2030: „Cred că e nevoie de un efort mai mare din partea Guvernului”

Ultimele Stiri
abonare newsletter