Educație

Elevii vor sta câte doi în bancă. Expert în sănătate: „Ministerul Educației nu s-a concentrat pe asigurarea condiițiilor”

Școlile se vor redeschide pe 8 februarie, iar autoritățile au spus că unele restricții se vor schimba. Răzvan Cherecheș nu este de acord cu măsurile de siguranță luate de Ministerul Educației.

 

 


Elevii vor sta câte doi în bancă acolo unde clasele sunt organizate de așa natură, spune ministrul Educației, pentru că „distanțarea este importantă, dar nu trebuie să fie absurdă”.

 


Sorin Cîmpeanu a precizat că școlile din România au bănci pentru doi elevi, așadar distanțarea va fi între bănci, nu neapărat între elevi.

„Portul măștii va fi măsura de protecție esențială, nu atât distanțarea. Atâta putem face. (…) Distanțarea este importantă, dar nu trebuie să fie absurdă. Nu poți să distanțezi elevul Ionescu de elevul Popescu, dacă stau în aceeași bancă. Distanțarea e importantă între bănci, între profesor și elevi”, a afirmat ministrul Educației, la Digi24.


Răzvan Cherecheș, expert în sănătate și profesor la Universitatea Babeș-Bolyai susține că nu este o alegere bună ca elevii să stea câte doi în bănci. De asemenea, el evidențiază că Ministerul Educației nu s-a focalizat deloc pe asigurarea condiiților în școli în această perioadă.

„Deși a fost în mod clar demonstrată transmiterea COVID-19 predominant prin aerosoli, continuăm să ne focalizăm cu precădere pe dezinfectarea suprafețelor. NU este ok ca elevii să stea câte doi în bancă, la fel cum nu este ok ca oamenii să ardă în spitale. Argumentul «atât putem face» nu este suficient, mai ales în condițiile în care activitatea Ministerului Educației în ultimele săptămâni nu a fost deloc focalizată pe asigurarea condițiilor pentru școală în siguranță”, a scris Răzvan Cherecheș într-o postare pe Facebook.


Elevii vor purta mască permanent în școală

De asemenea, ministrul Educației a spus că elevii și profesorii vor purta mască de protecție permanent în școală. Pentru învățământul preuniversitar există un stoc de 37 de milioane de măști de protecție.

Școlile se vor redeschide pe scenarii diferite, în funcție de rata de incidență a fiecărei localități. Ministrul Educației a subliniat că decizia de deschiderea școlilor nu va fi luată la nivel de judeș, ci la nivel de localitate.
„Decizia de deschidere a şcolii se va lua nu la nivel global, al judeţului, ci la nivel de localitate. Această situaţie va trebui să fie cunoscută, foarte vizibilă. (...) Evaluările vor fi făcute săptămânal iar rata de infectare va fi luată în considerare din ultimele 14 zile", a explicat ministrul la un post de televiuziune.


Cele trei scenarii de funcționare a școlilor:

Scenariul verde- școlile din localitățile care au incidența sub 1 la mia de locuitori se vor redeschide fizic, iar copiii vor merge la cursuri față în față.

Scenariul galben- școlile din localitățile care au incidența de sub 3 la mia de locuitori se vor redeschide, dar nu pentru toate clasele. Mai exact, se vor întoarce în bănci copiii din ciclu primar clasele I-IV, și copiii din clasele terminale - VIII, XII, XIII, dar și copiii care sunt la grădiniță.

Scenariul roșu- școlile din localitățile care au incidența de peste 3 la mia de locuitori se vor redeschide doar pentru copiii din ciclu primar (clasele I-IV). De asemenea, și grădinițele se vor redeschide, chiar dacă localitatea are rata de incidență ridicată.

Școlile se vor închide în cazul în care localitatea ajunge să înregistreze o rata de infectare de peste 6 la mia de locuitori. În acest caz, localitatea se carantinează iar toată lumea va sta acasă, cursurile fiind online.

Singura localitate carantinată din România se află în judeșul Botoșani, unde școala va fi exclusiv online. Autoritățile nu prefigurează că vor intra și alte localități în carantină.

În ce situații se vor desfășura orele în mediul online?

Sorin Cîmpeanu a explicat că învățământul hibrid (atât fizic, cât și online) va exista doar în cazul în care profesorii și elevii au certificate medicale pentru continuarea cursurilor de acasă. În rest, prezența fizică în școli va fi obligatorie.

Vor exista cinci situații în care se vor face cursurile în mediul online:

elevii care au vulnerabilități medicale
elevii care prezintă simptome de Covid
elevii care au aparținători în familie cu vulnerabilități
profesorii cu vulnerabilități medicale
profesorii care prezintă simptome de Covid

CITEȘTE ȘI:

Structura anului școlar 2021-2022 va fi schimbată! Cîmpeanu: „Primul semestru se va încheia mai devreme”

 

 

Ultimele Stiri
abonare newsletter