Educație

Vești bune pentru profesori! Orele remediale vor fi plătite suplimentar.

Ministrul Educației a anunțat că orele remediale vor fi plătite suplimentar profesorilor care vor preda. Acest lucru se va realiza atât din fonduri europene, cât și din proiectul ROSE.

 

 


Ministrul Educației, Sorin Cîmpeanu a spus că proiectul ROSE, care este derulat împreună cu Banca Mondială, are ca și scop stoparea abandonului școlar.

 


„O componentă foarte importantă, inclusiv cantitativ, este resursa financiară necesară pentru plata orelor de acțiuni remediale. V-am spus, sunt identificate fonduri europene și un proiect ROSE, derulat împreună cu Banca Mondială, care are ca obiect exact partea asta de acțiuni remedialea în vederea combaterii abandonului școlar.

Or ceea ce planează ca și risc acum asupra populației școlare din România este creșterea abandonului școlar, care deja este un record în Europa. După ce că stăm rău, riscăm să stăm și mai rău și de asta sunt importante acțiunile remediale. Aceste acțiuni remedia le vor fi plătite profesorilor care vor preda” a declarat Cîmpeanu, la un post de televiziune.


Proiectul ROSE are o valoare toatlă de 243,1 milioane de dolari, bani care sunt împrumutați de Banca Mondială, pentru reformarea educației din România. . ROSE este cel mai amplu și mai scump proiect din Educație, care își propune să contribuie la reducerea abandonului în învățământul secundar și terțiar și la creșterea ratei de promovare a examenului de Bacalaureat. Potrivit planurilor inițiale, efectele acestui proiect ar trebui să se resimtă asupra unui număr de peste 1,6 milioane de elevi și studenți.

Dacă la începutul mandatului, plata profesorilor pentru a face educație remedială era sigură, după discuțiile cu sindicatele, ministrul Educației a spus că aceste ore sunt necesare pentru toate clasele din învățământul preuniversitar.


„S-a subliniat importanța acțiunilor remediale, nu numai pentru cei care susțin examenele naționale. Am fost de acord că este de recuperat, iar recuperarea se va face doar prin devotamentul fiecărui cadru didactic”.

De asemenea, Cîmpeanu a anunțat că în acest moment, după analiza făcută, sunt 237.000 de elevi care nu au internet și 287.000 nu au tablete sau alte echipamente IT pentru desfășurarea orelor în mediul online.


Numărul elevilor fără acces la internet sau care nu dețin tablete, este mult mai mare decât cel înregistrat în primăvara anului 2020, moment în care pandemia a luat amploare, iar elevii au trecut la școala online. Datorită numărului de elevi fără tablte înregistrat anul trecut, Ludovic Orban a inițiat poriectul de achiziționare a 250.000 de tablete din banii Guvernului. Tabeltele au fost distribuite pe parcursul anului, iar câteva dintre ele încă se află pe drum.

CITEȘTE ȘI:

Școala continuă online, după vacanța de iarnă. Când vor reveni elevii în bănci?

 

 

 

 

 

abonare newsletter