Educație

Tichete sociale pentru elevii „cei mai dezavantajați”. Școlile au primit ultimatum

Școlile au o săptămână la dispoziție să numere elevii „cei mai dezavantajați”. Ministerul Educației face lista pentru acordarea de tichete sociale, la 3 luni după adoptarea legislației prin OUG.

Tichete sociale pentru elevii „cei mai dezavantajați”. Școlile au timp o săptămână să numere copiii Tichete sociale pentru elevii „cei mai dezavantajați”. Școlile au timp o săptămână să numere copiii

 

 


Școlile au primit ultimatum: au o săptămână la dispoziție să numere copiii „cei mai dezavantajați” și să comunice rezultatul Ministerului Educației, până marți, 3 noiembrie 2020.

 


Școala a început pe 14 septembrie 2020, iar cu o lună și o săptămână înainte, pe 7 august 2020, Guvernul a probat prin Ordonață de Urgență acordarea de tichete sociale pentru elevii cei mai defavorizați, bani alocați din FEAD – Fondul de ajutor european destinat celor mai defavorizare persoane.

Este vorba despre OUG 133/7 august 2020 privind unele măsuri pentru sprijinirea categoriilor de elevi cei mai defavorizați care beneficiază de sprijin educațional pe bază de tichete sociale pe suport electronic pentru sprijin educațional acordate din fonduri externe nerambursabile, precum și unele măsuri de distribuire a acestora.


Tichete sociale de 500 de lei pentru elevi

Valoarea nominală a unui tichet social pe suport electronic pentru sprijin educațional este de 500 lei/an școlar.

Astfel, Ministerul face o listă cu potențialii beneficiari ai tichetelor sociale aprobate prin ordonanța de urgență nr. 133/2020, iar demersul de acordare a tichetelor de 500 de lei se va suprapune cu perioada campaniei electorale, care va începe oficial pe 5 noiembrie.


OUG prevede că tichetele sociale pe suport electronic pentru sprijin educațional vor fi alimentate la începutului anului școlar, exclusiv cu valoarea nominală de 500 de lei. Pot fi utilizate numai la unitățile afiliate care încheie cu unitatea emitentă selectată de către beneficiar contracte de prestări servicii/protocoale/convenții/acorduri sau orice alt document care reglementează drepturile și obligațiile părților. Tichetul social pe suport electronic pentru sprijin educațional are perioada de valabilitate de un an de la data emiterii.

Bugetul programului e suficient doar pentru 85% dintre copii

Bugetul alocat este cu 20 de milioane de lei mai mic decât cel necesar pentru ca toți elevii beneficiari să primească aceste ajutoare. Calculele arată că 42 de mii de copii și elevi din cei peste 300 de mii aflați în medii dezavantajate, adică 15%, nu ar avea acces la aceste tichete, din cauza bugetului prea mic.


În plus, Ministerul Educației a dat deja lista cu toți acești elevi, a numărat 302 mii la fundamentarea proiectului de OUG, dar bugetul alocat programului ar ajunge doar pentru 260 de mii de elevi “cei mai dezavantajați”, potrivit calculelor făcute de Edupedu.ro pe baza datelor din nota de fundamentare a actului normativ.

Pentru ca bugetul să fie suficient pentru toți acești copii, suma ar fi trebui să fie de cel puțin 151.086.500 lei. Așa că banii nu vor ajunge pentru 42.173 de beneficiari finali, potrivit datelor prezentate în document.

CITEȘTE ȘI:

Ajutoarele sociale se măresc începând cu 2021. Despre ce sumă este vorba?

 

 

 

Părinții și elevii, puși să declare pe propria răspundere că nu înregistrează orele online

 

 

 

abonare newsletter