monitorulcj.ro Menu
Educație

Părinții și elevii, puși să declare pe propria răspundere că nu înregistrează orele online

Ministerul Educației introduce două declarații pe propria răspundere pentru școala online, una pentru profesori și alta pentru părinți și elevi, în care toți „se obligă” să nu înregistreze sau să distribuie imagini din timpul cursurilor online.

Părinții și elevii, puși să declare pe propria răspundere că nu înregistrează orele online

 

 


 

Ministerul Educației introduce două declarații pe propria răspundere, pe care vor trebui să le semneze părinții, elevii și profesorii, potrivit unui document trimis în toate școlile. În aceste noi formulare atât cadrele didactice, cât și elevii și părinții „se obligă” să nu înregistreze sau distribuie orele online și să ia toate măsurile pentru a preveni astfel de acțiuni.


 

Este pentru prima dată când și elevii sunt puși să semneze declarații pe propria răspundere, alături de părinți. Declarația pentru elevi și părinți invocă două articole din Legea Educației și Ordinul 5545/2020 al ministrului Educației, precum și Codul Penal, potrivit Edupedu.ro.


Textul Declarației pentru părinți și elevi este următorul:

„Subsemnatul, părinte/tutore legal al alevului înmatriculat în, mă oblig


- să nu înregistrez prin nici un procedeu activitățile didactice și să nu le multiplic sunt nicio formă fără acordul cadrului didactic care conduce sau realizează activitatea respectivă

- să iau toate măsurile pentru a preveni înregistrare activităților didactice sau multiplicarea înregistrărilor acestora în absența acordului cadrului didactic care conduce/realizează activitatea respectivă.


Declar, susțin și semnez că am luat cunoștință de întregul conținut, precum și de prevederile articolului 326 din Codul penal privind falsul în declarații.

Părinte ……

Elev…..”.

Falsul în declarații se pedepsește cu închisoare de la 3 luni la 2 ani sau cu amendă

Articolul 326 din Codul Penal prevede că „declararea necorespunzătoare a adevărului, făcută unei persoane dintre cele prevăzute în art. 175 sau unei unități în care aceasta își desfășoară activitatea în vederea producerii unei consecințe juridice, pentru sine sau pentru altul, atunci când, potrivit legii ori împrejurărilor, declarația făcută servește la producerea acelei consecințe, se pedepsește cu închisoare de la 3 luni la 2 ani sau cu amendă”.

Articolul respectiv incriminează falsul în declarații sau înscrisuri față de un funcționar public sau față de o instituție în care lucrează un funcționar public.

Profesorii, învățătorii și educatorii trebuie și ei să semneze o declarație asemănătoare.

CITEȘTE ȘI

Hartă cu toate școlile dezavantajate din România. Cum vrea Ministrul Educației să ajute elevii defavorizați din țară