Educație

Numărul de ore de la clasă nu a fost încă redus. Inspectoratele școlare așteaptă un ordin de ministru

Inspectoratele școlare așteaptă un ordin de ministru pentru reducerea orelor de la școală, care întârzie să apară. Legea reducerii numărului de ore a fost promulgată de un an.

Legea reducerii numărului de ore la școală, promulgată de anul trecut, este „încă în discuție” Legea reducerii numărului de ore la școală, promulgată de anul trecut, este „încă în discuție”

 

 


Conform legii promulgate în urmă cu 11 luni, elevii din învățământul primar „vor face începând de anul școlar următor, în medie, 20 de ore/săptămână, elevii de gimnaziu – 25 de ore săptămânal.”

 


Totuși, anul școlar 2020-2021 a început, iar numărul orelor nu a fost redus, în ciuda contextului pandemic, care ar impune acest lucru pentru o mai bună funcționare a activităților didactice și pentru bunăstarea elevilor.

Legea prevedea 20 de ore pe săptămână pentru clasele I-IV, 25 de ore la gimnaziu și 30 la liceu. De asemenea, legea menționa faptul că „prevederile intră în vigoare începând cu anul școlar 2020-2021.”


În prezent, planurile-cadru pentru învățământul preuniversitar prevăd următorul număr minim-maxim de ore:

Clasele I-IV - numărul minim de ore pe săptămână: 20, numărul maxim de ore pe săptămână: 22


Clasele V-XII - numărul minim de ore pe săptămână 26, numărul maxim de ore pe săptămână: 34

Clasele IX-XII - numărul minim de ore pe săptămână 29, numărul maxim de ore pe săptămână 33


Nu se va renunța la anumite discipline

În urma promulgării legii, ministrul Educației, Monica Anisie, a declarat într-un interviu că se caută soluții, astfel încât numărul de ore să nu impună renunțarea la anumite materii, chiar dacă sunt considerate de oameni „inutile”:

„Nu trebuie neapărat să renunțăm la anumite discipline. Putem regândi într-un fel această predare-învățare în sensul în care fiecare elev să stea mai puține ore la școală, să aibă ghiozdanul mai ușor, că toți părinții asta își doresc pentru copii. Și, de ce nu, trebuie să gândim în așa fel încât acești elevi să nu mai vină la școală preocupați de timpul pe care trebuie să-l aloce pentru a sta la școală și apoi de a face temele. Pentru că există și această situație în care copiii stau 6-7 ore la școală, zilnic, și mai petrec 1-2 ore acasă, realizând numai temele scrise. Eu mă refer la temele scrise, dar mai trebuie să și învețe. Astfel, elevii muncesc mai mult decât, poate, părinții lor.”

Un nou an școlar, același număr de ore

ISJ Cluj a explicat, pentru Monitorul de Cluj, că este o temă pusă în discuție, dar nu se știe încă nimic concret. De asemenea, se așteaptă un ordin de ministru, pentru a se putea lua o hotărâre, în ciuda legii promulgate de președinte în anul 2019.

La un an distanță de la promulgarea legii, încă nu este clar modul în care ministrul educației va pune în aplicare această modificare, care spuse inițial că va tăia discipline, ca mai apoi să se revină asupra declarației și să se vorbească despre generalizarea programului after school.

CITEȘTE ȘI:

Limba latină dispare din programa școlară. Ce materie îi va lua locul

 

 

 

Săptămână PLINĂ de controale SEVERE în școli! Copiii, mai în siguranța la școală, decât „când nu sunt controlați”. Cine respectă și cine nu, măsurile anti-COVID-19?

 

 


 

Ultimele Stiri
abonare newsletter